Dalík staví v Brně byty a prodává lodě. Vyšetřován je stále na svobodě

26.10.2012 21:05

Státní zastupitelství v Praze požadovalo vazbu pro lobbistu Marka Dalíka mimo jiné kvůli jeho snaze zbavit se bezmála osmdesátimilionové sbírky surrealistických pláten od Mikuláše Medka. Uvedla to dnes Česká televize. U soudu zaznělo, že Dalík nedostal půlmiliardový úplatek, o který si měl říci v souvislosti s nákupem obrněnců Pandur. Policie totiž prohlásila, že žádné platby neproběhly. Dodala však, že se Dalík dopustil pokusu o podvod.

Dalík staví v Brně byty a prodává lodě. Vyšetřován je stále na svobodě
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

 

Podle ČT měl žalobce obavy, že lobbista chce utéct ze země. Soud návrhu na vazbu nevyhověl a Dalíka propustil. Dalík údajně sbírku stejně jako jiný majetek rozprodal letos v létě.

"V Brně investoval do stavby třiceti bytů, dále pracuje v oblasti prodeje lodí," uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 4 Marie Korbařová v rozhodnutí, které má k dispozici server iHned.cz. Popisuje tam důvody, proč se Dalíkovi po dobu vyšetřování dostalo svobody.

Dokument hovoří o tom, že podle státního zástupce Kořána neobdržel Dalík peníze, o které si za zprostředkování obchodu řekl. Jestli je tomu skutečně tak, nemusí se pak případné svědkové bát vypovídat. V opačném případě by police mohla vznést obvinění i vůči těm, kteří ho upláceli.

Různorodé podnikatelské aktivity

Dalík je podle soudního rozhodnutí i velmi čilý v podnikatelských aktivitách. V Brně vložil část svých peněz do stavby bytů, ale v obchodním rejstříku jeho jméno v žádné společnosti, která by se zabývala bytovou výstavbou, nefiguruje. Oficiálně je naopak činný ve své firmě New Deal Communications a VIS TENISCENTRUM, jehož spolumajitelem se stal před dvěma roky.

Soudní dokument odkrývá i další činnost, kde se Dalík pohybuje – v oblasti lodí, s nimiž prý úspěšně obchoduje. Podrobnosti jsou zatím nejasné. Cesty však vedou k Dalíkovu obchodnímu partnerovi Radku Mašínovi, s nímž Dalík vlastnil firmu Ráj 7 a provozoval luxusní restauraci v Holešovicích. Svůj podíl ale Dalík nedávno Mašínovi prodal. I proto se začaly ozývat hlasy, že Dalík plánovaně tlumí své činnosti v Česku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…