Dalo se čekat, že ta miliardová loupež skončí takto. Známá novinářka Lorencová se rozmluvila o Bakalovi i OKD, které možná prodá

02.07.2014 18:31

Těžební společnost New World Resources (NWR) uvažuje o prodeji svých dceřiných společností. Kromě polské divize NWR Karbonia může dojít i k prodeji OKD, pokud se společnost do září nedohodne se všemi svými věřiteli na podmínkách restrukturalizace kapitálu. Šéfa hornických odborářů Jana Sábela situace nepřekvapuje. Podobně se na věc dívá poslankyně za hnutí ANO a někdejší novinářka Jana Lorencová, která v této souvislosti připomněla privatizaci OKD, kterou považuje za loupež za bílého dne.

Dalo se čekat, že ta miliardová loupež skončí takto. Známá novinářka Lorencová se rozmluvila o Bakalovi i OKD, které možná prodá
Foto: ČTK
Popisek: Jana Lorencová

Zatím s podmínkami souhlasí 63 procent, firma ale musí mít souhlas 75 procent věřitelů. „Představenstvo NWR je přesvědčeno, že podmínky pro konsenzuální dohodu budou splněny. Členové představenstva však samozřejmě mají zodpovědnost být připraveni na všechny možnosti a reagovat na všechny představitelné scénáře vývoje," uvedl ředitel vnějších vztahů NWR a OKD Petr Jonák.

Akcie NWR propadly o dvacet procent

Podle analytika společnosti Atlantik Bohumila Trampoty je prodej těžařských aktiv skutečně možný, pokud se firma nedohodne na nových podmínkách restrukturalizace. „Pokud ale držitelé dluhopisů a akcionáři tyto nové podmínky přijmou, tak se prodej zastaví,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Trampota.

Po oznámení o postupu restrukturalizace firmy a o možném prodeji firmy OKD propadly akcie NWR během dopoledne o 20 procent na 7,20 koruny.

Sábela to nepřekvapuje

K uvažovanému prodeji OKD se vyjádřil také šéf hornických odborů Jan Sábel. „Očekával jsem, že k něčemu takovému může dojít. Diskutovali jsme o tom už několik měsíců, zejména v souvislosti s vysokou zadlužeností OKD, kdy se dalo očekávat, že věřitelé asi nedají pokoj vlastníkům OKD a NWR a budou chtít peníze zpět. Dokonce jsme jednali už dopředu na ministerstvech, abychom byli připraveni, ale musím říct, že zatím nevím, co z toho bude vyplývat. Je otázka, kdo firmu, v případě, že se skutečně bude prodávat, koupí, zda vůbec, za jakou cenu, jak je firma oddlužená. Tyto informace zatím nemáme, proto se nemůžu objektivně vyjádřit k tomu, zda případný prodej bude dobré řešení, či nikoliv, a jaký bude možný dopad na zaměstnance,“ řekl ParlamentnímListům.cz Sábel.

Lorencová připomněla privatizaci

„Privatizace OKD, to byla loupež za bílého dne. Mně se o tom hovoří těžko. V podstatě bych to mohla shrnout do věty: Už hodně dlouho jsem čekala, že k něčemu takovému dojde. Skandálně špatná byla už sama  privatizace OKD a všechno, co ji provázelo. A jestliže bylo OKD privatizováno, jak bylo, za směšnou částku, pak já osobně mám pochybnosti o tom, kdo je vlastně jeho skutečným vlastníkem! Kam zmizely miliardy, které byly v době privatizace na účtech OKD? Ano, dalo se s tím počítat. Současní 'majitelé' patrně mají ještě málo naplněné kapsy a o odpovědnosti k lidem, kteří v OKD pracují, si můžeme nechat jenom zdát,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně za hnutí ANO Jana Lorencová, která tuto kauzu podrobně sledovala i jako novinářka.

„Předpokládám, že součástí prodeje nebudou určitě tisíce hektarů pozemků, které stát tehdy daroval novým vlastníkům jen tak doslova zadarmo, ani byty OKD, protože obojí ještě pořád vynáší, a ne právě málo. A z miliard, které OKD vydělávalo a které dnes údajně chybějí, si tzv. vlastníci přece platili v milionových částkách každoročně například  členy dozorčí rady, v níž zájmy občanů zastupovali odboráři nebo i hejtman Moravskoslezského kraje. V dozorčí radě OKD zasedal nynější europoslanec a první hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský (ODS, pozn. red.) a všichni k tomu mlčeli. Tak čemu se ještě divit,“ doplnila Lorencová.

NWR v potížích kvůli cenám uhlí

NWR se dostala do potíží kvůli výraznému poklesu cen uhlí na světových trzích. Firma vloni vykazovala ztrátu přesahující 970 milionů eur, tedy asi 27 miliard korun. V důsledku toho se dokonce uvažovalo o uzavření Dolu Paskov na Karvinsku. Nakonec se však firma NWR po přislíbení podpory českou vládou rozhodla těžbu prodloužit do roku 2017 a uchovat tak práci pro asi 1800 zaměstnanců. Stát má na prodloužení těžby v Paskově vynaložit 600 milionů korun. Tyto prostředky půjdou na zmírnění sociálních dopadů. Peníze tak obdrží přímo horníci, kteří postupně přijdou o práci, a stát jim bude vyplácet odstupné ve výši osmi až dvanácti měsíčních platů, jak vyplývá z kolektivní smlouvy. V případě, že ale klesnou ceny uhlí pod 110 dolarů za tunu, může zde být těžba ukončena i dřív.

OKD se přeměnila na akciovou společnost počátkem devadesátých let. Firmu nejprve vlastnil stát, později prodal 40 procent akcií v rámci kuponové privatizace drobným investorům a investičním fondům. V roce 2004  prodal svůj zbývající podíl za 4, 1 miliardy korun společnosti Karbon Invest, kterou ještě tentýž rok koupila společnost Charles Capita, patřící kyperské společnosti RPG Industries Zdeňka Bakaly. OKD vede od ledna letošního roku Američan Dale Ekmark. Ve funkci nahradil svého předchůdce Jána Fabiána. Zdeněk Bakala je dnes zhruba polovičním vlastníkem firmy BXR, která drží 2/3 akcií v NWR, se sídlem v Amsterdamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…