Další Pavlova nominace, další rozruch. Prý ještě větší úlet, než Fremr

15.09.2023 13:05

Velké kontroverze vzbudila kandidatura Pavla Simona na ústavního soudce. Tento kandidát prezidenta Petra Pavla je totiž v negativním slova smyslu známý jak některými svými rozsudky, tak případy, kdy mu musel Ústavní soud rozsudky zrušit. Podílel se třeba na kauze H-system, řešit měl i dopady známé komunistické čistky Asanace. Rozpaky budí i Simonova lektorská činnost čínského cvičení a jeho veřejné debaty o masturbaci.

Další Pavlova nominace, další rozruch. Prý ještě větší úlet, než Fremr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

Na případy Simonova rozhodování v kauzách H-system a odškodnění bývalého chartisty odsunutého v rámci komunistické akce Asanace upozornila třeba pražská zastupitelka a právnička Hana Marvanová.

Připomeňme si, že v kauze H-system přišla zhruba tisícovka lidí dohromady přibližně o miliardu korun. Někteří z nich se pak pokoušeli dovolat se spravedlnosti a získat alespoň odpovídající odškodné, což řešil nakonec i Nejvyšší soud, kde byl v té době Pavel Simon předsedou senátu.

Ústavní soud, kam se vše nakonec dostalo, byl ale toho názoru, že Nejvyšší soud těmto lidem škody kompenzoval nedostatečně. Kritici, včetně Marvanové, Simonovi vyčítají, že je pod tímto podepsaný a na nespravedlnosti se osobně podílel.

„Nemůžu ho kvůli tomu podpořit,“ řekla Lidovým novinám Marvanová, která zastupovala oběti zkrachovalé firmy H-system.

Co se týká komunistické monster akce Asanace, pod kterou se skrývalo nucené vystěhování lidí, kteří byli nepohodlní pro komunistický režim, je Simon podepsán pod případem odškodnění bývalého chartisty Petra Hanzlíka.

Nejvyšší soud, ve kterém Simon v tu dobu seděl, totiž Hanzlíkovu žádost o odškodnění zamítl.

„Až díky zásahu Ústavního soudu se disidentu Petru Hanzlíkovi otevřela cesta k odškodnění, které dříve zamítl soudní senát, ve kterém byl i Pavel Simon, nynější adept na ústavního soudce. Nápravy se ale bojovník proti minulému režimu nedožil,“ napsaly k tomu Lidové noviny.

Dalším důvodem, proč je Simonova kandidatura přijímána zvláště v odborných kruzích velmi rozpačitě je jeho působení jako lektora a instruktora ve skupině cvičení čchi-kung ve stylu Orel v hnízdě.

Na Simonovo angažmá zde upozornil např. historik Petr Blažek, který na svém facebooku napsal, že když se podíváme na facebookovou stránku Orel v hnízdě, budeme mít možnost o Simonových předpokladech k výkonu funkce ústavního soudce přemýšlet v nečekaných souvislostech.

„Klientům například radí, aby po čtyřicítce méně ejakuovali, neboť tím ztrácejí zbytečné množství energie (odkaz je v komentářích). Jen doufám, že mezi metodami guru Pavla není také odháčkování,“ uvedl Blažek s tím, že když kritizoval Petra Pavla za jeho komunistickou minulost, nenapadlo ho, že nebude schopen ani vybrat vhodného kandidáta na ústavního soudce.

„Tohle je snad ještě větší úlet než navržení Roberta Fremra,“ upřesnil ještě na závěr.

K situaci ohledně Simonova čínského cvičení se vyjádřil i bývalý mluvčí Ministerstva spravedlnosti a vydavatel serveru Česká justice Petr Dimun. Ten na svůj facebook napsal, že zatímco v případě praktikování tohoto cvičení jde o soukromou aktivitu, která podle něj není problémem, v případě poskytování lekcí za úplatu jde o hraniční výklad zákona o soudech a soudcích.

„Ten umožňuje soudci spravovat vlastní majetek a za úplatu provádět pedagogickou či sportovní činnost. Zákonodárce prostě nepočítal s tím, že soudce bude pedagogicky vést kurzy čchi-kung. Ale není to podle mne nezákonné, ale jak píšu hraniční. Výklad by měl dát kárný senát, pokud bychom chtěli toto problematizovat,“ napsal Dimun a reagoval i na debaty ohledně dřívějších rozsudků soudce Simona.

„Ohledně toho, co se nyní strhlo okolo některých rozhodnutí pana soudce Simona, které zrušil Ústavní soud, to mi přijde jako debata nedůstojná, protože zcela pomíjí kontext a je plná osobní zaujatosti. Chceme-li hodnotit soudce za jeho rozhodovací činnost, pak obecně, v celkovém souhrnu jeho kariéry,“ myslí si bývalý mluvčí.

Jiného názoru je ale třeba senátor Marek Hilšer, který podle serveru SeznamZprávy už předem avizoval, že pro Simona jako ústavního soudce ruku nezvedne.

„7 zrušených rozsudků Ústavním soudem není dobrá vizitka pro kandidáta na ústavního soudce. Nelze ani akceptovat šíření medicínských bludů, u koho je třeba předpokládat uvážlivou práci s fakty. Nemohu hlasovat pro P. Simona, kandidáta na ÚS, kterého prezident navrhuje,“ napsal Hilšer na síť X a připojil printscreen Simonova statusu, ve kterém hovořil o problémech s neukojitelnou masturbací.

 

Sám Simon nevidí problém ani v jedné z věcí, které jsou mu vytýkány.

Výuku čínského cvičení považuje za svoji soukromou aktivitu, kterou odděluje od povolání soudce. V případě neodškodněného chartisty Hanzlíka se odvolává na fakt, že nebyl sám, kdo hlasoval pro jeho neodškodnění a v kauze H-systemu zdůrazňuje, že Nejvyšší soud nerozhodoval o náhradě újmy za to, že lidé vložili své finanční prostředky do H-Systemu, ale o jejich nároku na náhradu nemajetkové újmy vzniklé tím, že v rámci trestního řízení bylo o jejich nároku na náhradu škody uplatněné proti obviněným rozhodováno nepřiměřeně dlouho.

Co se týká množství vrácených rozsudků, které Simonovi putovaly od Ústavního soudu, okomentoval to kandidát tak, že to nepovažuje za diskvalifikační.

„Okolnost, že Ústavní soud zrušil několik rozhodnutí, ve kterých jsem byl soudcem zpravodajem, nepovažuji za diskvalifikující ve vztahu k funkci soudce Ústavního soudu.“

V tomto smyslu se totiž Simon vyjádřil pro server SeznamZprávy, kterému svůj názor sdělil i poradce prezidenta pro Ústavu a právní otázky Jan Kysela.

Ten řekl, že je těžké se při výběru kandidátů na ústavní soudce trefit do vkusu a Simon je podle něj považován za zdrženlivého soudce.

„Ve chvíli, kdy mu budete vytýkat, že mu Ústavní soud zrušil nějaká rozhodnutí, tak se obávám, že neobstojí žádný soudce. Je krajně nepravděpodobné, že byste našel soudce, jemuž by za celou jeho kariéru, v tomto případě dvacetiletou, nadřízená soudní instance nezrušila žádné rozhodnutí,“ řekl Kysela.

Olej do ohně naopak přilil advokát Radek Suchý. Ten na svůj facebook vložil komentář, ve kterém se svěřil, že možná tuší „odkud vítr vane“.

„A tak stejně jako aktivista Kysela předhodil jenerálu Pavlovi soudce Fremra, domnívám se, že za návrhem buddhistického cvičitele Simona bude možná jiný hradní expert. Je veřejným tajemstvím, že Pavlův tajemník Hokovský (ano, ten z Jandových pornohodnot) je napojen na společnost Buddhistů Diamantové cesty, kde jeho choť zastává v nadaci spravující jejich majetek dokonce funkci členky dozorčí rady,“ poodhalil možné zákulisí celé akce Suchý a na závěr zmínil i Simonovy ejakulační rady.

„A tak proč nemít buddhistu na Ústavním soudu… jeho veřejné rady ohledně ejakulace nechme stranou,“ dodal smířlivě a jako zkušený advokát vyloučil možnost jakéhokoli postihu, který by mu za tato slova hrozil, když uvedl, že se jedná pouze o spekulaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čert nám byl toho komouše na Hradě dlužen., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 15.09.2023 15:16:12
Jeho zvolení je poplivání celého polistopadového vývoje.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …