Další „akce přehrada“ na Ukrajině. Stopy prý vedou jasně k Rusům

29.06.2023 14:42

ZAHRANIČNÍ MONITORING Rusko způsobilo podle satelitních snímků záplavy postavením a následným vypuštěním přehrady u města Tokmak v Záporožské oblasti. Není to poprvé, co se ruská armáda snaží zastavit postup Ukrajinců vytvořením vodních překážek. Největší akcí tohoto druhu je protržení přehrady Nova Kachovka, k činu se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Další „akce přehrada“ na Ukrajině. Stopy prý vedou jasně k Rusům
Foto: Repro Twitter
Popisek: Záplavy po protržení přehrady Nová Kachovka

Satelitní snímky ukazují, že Rusko před ukrajinskou protiofenzivou vytvořilo na okraji okupovaného ukrajinského města Tokmak v Záporožské oblasti přehradu. O tom již dříve informovalo ukrajinské Centrum pro investigativní žurnalistiku, které poznamenalo, že tento krok je součástí většího trendu vytváření vodních překážek pro ukrajinskou protiofenzivu.

Záběry ze satelitu získané serverem Bellingcat.com nyní nabízejí podrobnější pohled na tuto scénu. Rovněž Charkovská skupina na ochranu lidských práv uvádí rostoucí trend záměrného zaplavování celé Záporožské oblasti ruskými silami.

Od začátku ruské invaze byla voda použita jako taktický nástroj v několika případech. Vždy šlo o protržení přehrad, aby byly zaplaveny oblasti níže po proudu s cílem zkomplikovat útočné úsilí nepřítele. Záplavy vedou ke zvýšení hladiny vody a následnému rozbahnění půdy níže po proudu, což komplikuje postup těžké vojenské techniky.

Tuto taktiku dosud používaly obě strany, přičemž Ukrajina přiznala, že tak činila v Demydivu severně od Kyjeva na začátku války. Ukrajina také údajně v dubnu 2022 vyhodila do povětří stavidla hráze vodní nádrže Oskil, aby zkomplikovala ruský postup. Ruské síly pak pravděpodobně přehradu Oskil zcela zničily, když v následujících měsících couvaly před ukrajinskou ofenzivou.

Nyní se zdá, že Rusko použilo stejnou taktiku zaplavením Tokmaku. Provizorní přehrada leží uvnitř obranné linie obepínající město Tokmak, které se samo nachází za několika dalšími obrannými liniemi.

Od výstavby přehrady na začátku května se řeka Tokmačka východně od města výrazně rozšířila a zaplavila některá pole nejblíže přehradě. To bylo patrné na snímcích, které ukázaly, že hráz byla nejspíše postavena jen z pytlů z pískem, což stačí k zadržení malé řeky. Satelitní snímky nadále ukazují odříznutou řeku Tokmačku, přičemž hladina vody na východní straně hráze v červnu neustále stoupá.

 

 

Rusko se několik měsíců připravovalo na ukrajinskou protiofenzivu na jihu země. Mnohovrstevnou obranu tvoří několik linií minových polí, protitankových příkopů, betonových překážek a zákopů, které se táhnou celou frontovou linií.

Zvýšení hladiny řeky Tokmačky by mohlo být součástí tohoto úsilí o zpomalení postupu ukrajinských sil. Konkrétně se může jednat o součást snahy zpomalit východní obklíčení Tokmačky v případě ukrajinského průlomu do blízkosti města.

Vzhledem k velikosti přehrady pozorované v Tokmaku jsou záplavy z přehrady zanedbatelné a ani zdaleka se neblíží rozsahu, který byl pozorován při protření přehrady Nova Kachovka na začátku června. Škody způsobené zřícením Nové Kachovky jsou obrovské, zemřelo nebo se pohřešuje přes 40 lidí. Ukrajina mezitím odhadla, že vznikla škoda za více než jednu miliardu eur.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejsem na straně Ruska ani Ukrajiny , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 29.06.2023 15:03:58
a už vůbec ne na straně USA které rozvrátily neutrální Ukrajinu Majdanem ,a i když mohou za ekonomické a bezpečnostní potíže v Evropě tak jim všichni politici místo aby je mediálně grilovali tak jim lokajsky posluhují. Že by byli Rusové takoví idioti kteří poškodí přehradu která zásobuje Krym pitnou vodou tomu může věřit jen ten který logicky neuvažuje. Horší je to že se chystá další dehonestační akce která má zdůvodnit přímé zapojení vojsk NATO na Ukrajině a to je poškození Záporožské jaderné elektrárny z čehož by Rusko taky nijak neprofitovalo.Je to však v souladu s Americkým vedením války co nemohou mít na Ukrajině pod koloniální kontrolou za pomocí všehoschopných Banderovců zničí..

|  9 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…