Další článek Jiřího X. Doležala na téma islámských zločinů: Když se někdo chová jako terorista, prostě zavřít

27.07.2016 8:47

Evropa nedokáže čelit teroristům a orgány, které si k vlastní ochraně platíme, si připisují průšvih za průšvihem. Ve Francii nejsou schopny zastavit ani zločince monitorovaného náramkem. Jiří X. Doležal ve svém komentáři pro Reflex.cz doporučuje, v čem a od koho by se Evropa měla inspirovat, abychom se nemuseli každé ráno probouzet se strachem, kde zase někoho podřízli.

Další článek Jiřího X. Doležala na téma islámských zločinů: Když se někdo chová jako terorista, prostě zavřít
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Jiří X. Doležal, neformálně označovaný zkratkou JXD, je český novinář, jeden z nejznámějších zastánců legalizace užívání marihuany

Jiří X. Doležal upozorňuje, že z množství pachatelů krvavých útoků posledních dní jich většina byla známá policii nebo alespoň psychiatrům. Přesto nikdo nedokázal jejich vražedné plány zastavit. Nejodporněji se to projevilo v kostele ve francouzském Rouen, kde jeden z dvojice teroristů byl podroben formě dohledu určené pro kriminálníky. Přesto se i s monitorovacím náramkem dokázal dostat při bohoslužbě zadními dveřmi do kostela, podřezat kněze, zajmout věřící a ještě si vše natočit na video.

Podle Doležala to ukazuje jediné: „Policie za svých současných pravomocí daných v Evropě v podstatě velmi podobnými zákony napříč kontinentem nestačí,“ píše. A obyvatelé, odzbrojeni přísnou regulací držení zbraní, ještě méně.

Podle Doležala však není únosné dělat jen to, že budeme každé ráno s hrůzou sledovat zpravodajské servery, kde se vraždilo tentokrát. „Proti teroristům je potřeba zakročit – i když se nedají útoky eliminovat úplně, zase každý den být opravdu nemusejí. Takže bych doporučil ministrům vnitra evropských zemí, aby si zaplatili měsíční kurs u izraelské policie a získané poznatky po návratu zavedli v Evropě,“ doporučuje.

CELÝ KOMENTÁŘ ZDE

Především bychom se měli poučit v právu držet zbraně, které Izrael právě výrazně liberalizuje. Kromě toho Izrael nevyšetřuje zastřelení útočníka, ať to udělá policista, nebo civil. I naše justice by proto měla změnit pohled na sebeobrannou střelbu. Rizika útoku musí nést útočník.

A kromě toho prý mají v Izraeli pro podezřelé z terorismu „takový milý a účinný institut“. Sympatizanty terorismu – jakéhokoliv – je možné uvěznit až na půl roku. „Když policisté a služby získají poznatky, že úřadům známý radikál něco chystá, divně se chová nebo se setkal s jinými extremisty, tak ho prostě na půl roku zašijou,“ doporučuje Jiří X. Doležal.

Že by se někdo v Evropě těmito doporučeními řídil, však prý neočekává. „Vzhledem k tomu, že vzít svou obranu do vlastních rukou vyžaduje, aby měli politici gule,“ vysvětluje. Proto spíše očekává, že se budeme bránit soucitem a lítostí jako doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …