Další daňové zatížení heren je neúnosné, píše poslancům iniciativa Loterie bez hazardu

24.02.2016 8:03

Otevřený dopis k připravovanému novému loterijnímu zákonu adresuje poslancům iniciativa Loterie bez hazardu. Za nejhorší považuje vládou navrhované daňové zatížení pro provozovatele technických hracích zařízení. To bylo skokově zvýšeno již od ledna letošního roku a bez vyčkání na jeho dopady je navrhováno další. Pro malé firmy a smluvní živnostníky bude už stávající daňové zatížení neúnosné. Další zvyšování daní bez zpětné vazby považuje iniciativa za hazardování s hazardem. Hrozí reálné nebezpečí ještě masivnějšího rozmachu nelegálů v důsledku nepřiměřeného zdanění. To tvrdí šéfka iniciativy Jarmila Novotná.

Další daňové zatížení heren je neúnosné, píše poslancům iniciativa Loterie bez hazardu
Foto: red
Popisek: Jarmila Novotná, zakladatelka iniciativy Loterie bez hazardu

„Žijeme v dlouhodobé nejistotě, mediálně i politicky jsme špiněni, přestože pracujeme v legálním odvětví herního průmyslu a kdejaký pachatel dobra na komunální úrovni nás může téměř ze dne na den připravit o práci. Bez ohledu na to, jestli konkrétní podnik dodržuje zákony, či nikoli. Jsme přesvědčeni, že regulace v obcích by měla být důvodná a adresná. I tuto problematiku by měl nový zákon vyřešit. Díky zákazovým vyhláškám je celá republika zamořena nelegálními hernami a kvízomaty,“ říká Novotná pro PL.

Podle Novotné hovoří členové vlády o regulaci pokrytecky. Ve skutečnosti mají na mysli pouze likvidační opatření směrem ke kamenným hernám a kasínům. V novém zákoně mají být internetová kasína legalizována. Novotná doufá, že i ona budou mít stejnou „otevírací“ dobu a povinné přestávky. V opačném případě by provozní dobu měl určovat provozovatel – třeba i po dohodě s místní radnicí, neboť jiná je situace ve velkoměstě a diametrálně odlišná na venkově.

„Chápeme, že regulace her o peníze, které za určitých okolností mohou vést ke vzniku patologické závislosti, je nutná a státní dozor nad tokem peněz z této činnosti nezbytný. Jsme ale přesvědčeni, že podmínky pro všechny legální subjekty by měly být rovné a nikdo by neměl být zvýhodňován ani diskriminován. Co však vítáme, je záměr zřízení povinných hráčských karet. I my máme zájem na tom, aby se do heren a kasín chodili lidé především bavit a odreagovat se a nezneužívali k tomu sociální dávky. Už proto, že díky mediální masáži z takového zneužívání nejsou viněni příjemci těchto dávek, ale podniky, ve kterých pracujeme. A nechceme se ptát, zda-li se za sociální dávky smí jít do kina nebo na fotbal,“ řekla PL Novotná.

Poslancům zasílá otevřený dopis iniciativa Loterie bez hazardu s odvolám na petici, kterou loni na podzim projednal petiční výbor sněmovny. V té se na poslance apelovalo s ohledem na osud tisíců zaměstnanců herního průmyslu, kteří přijdou o práci. „Tady se přece nerozhoduje o neživých hracích automatech, ale o osudech tisíců živých lidí a jejich rodin. A že se cíleným a umělým odklonem hráčů na internet problémy s patologickým hráčstvím nevyřeší, ale prohloubí, tak to přece musí být každému jasné,“ uzavírá ve výzvě poslancům Novotná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …