Další důležité noviny skoro odepisují Merkelovou. Její lidé začínají promlouvat

04.11.2015 10:24

Významný německý deník Handelsblatt se zevrubně zabývá stále se zhoršující politickou i společenskou situací v zemi. Merkelová čelí drtivé kritice z vlastních řad a její i stranická popularita v očích voličů stále klesá. Obyčejní Němci dávají svoji nespokojenost najevo mnoha zákonnými i nezákonnými způsoby.

Další důležité noviny skoro odepisují Merkelovou. Její lidé začínají promlouvat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová a Petr Nečas zavítali na půdu Právnické fakulty UK

Německá kancléřka Angela Merkelová se v průzkumech veřejného mínění stále umísťuje daleko před svým nejbližším vyzyvatelem, socialistou Sigmarem Gabrielem. Přesto kritické hlasy poukazující na neudržitelnost situace sílí. V Leverkusenu se před několika dny volilo vedení místní CDU, ale hlavním tématem setkání byla přistěhovalecká vlna. „Každý den mi volá spoustu znepokojených členů strany. Obávají se, že nám v důsledku nekonečného přílivu migrantů vznikají obrovské náklady, s nimiž se nebudou politici schopni vyrovnat. Záleží jim na osudu CDU a všichni se shodnou na tom, že Merkelová situaci neřeší správným způsobem,“ říká šéfa buňky CDU v Leverkusenu Marion Hölskenová.

Město Leverkusen přijalo téměř 3000 uprchlíků. Jejich počet je takový, že musí být ubytováni také ve starých školách nebo v mobilních kontejnerech. A brzy bude zapotřebí dopravit do města další kontejnery. „Situace je opravdu hrozivá. Pokud bychom měli někoho v Německu za to všechno obviňovat, byla by to zcela jistě Merkelová,“ cituje Handelsblatt vyjádření další členky CDU v Leverkusenu. Další z místních členů říká, že počet lidí schvalujících kroky německé kancléřky se den ode dne snižuje. „Mnozí otevřeně říkají, že Merkelovou prostě už nechtějí,“ uvádí další člen místní CDU s dodatkem, že vláda se do řešení situace zapojila příliš pozdě a nedostatečně. „Mnozí uprchlíci sem přicházejí s nereálným očekáváním, což způsobila slečna Merkelová svým postojem,“ obviňuje kancléřku další člen CDU.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Podle jiného člena místní CDU kancléřka větou „My to zvládneme“ popudila svoji stranu proti sobě. Zůstává nejasné, koho tím myslela, když zmiňovala „my“. Zlou krev nadělala i její selfie, kdy se fotila s uprchlíky. Ostrým terčem kritiky se stalo její přesvědčení, že v případě uzavření hranic by Německo již nebylo její zemí. Generální tajemník CSU Andreas Scheuer otevřeně řekl, že postoje Merkelové jsou v tomto ohledu nesprávné. Jak Handelsblatt poznamenává, kancléřka na svých postojích nic nemění. „Jsme hrdí na to, že máme v rámci Evropy otevřené hranice. Měli bychom snad nechat Evropu zkolabovat?“ cituje Handelsblatt její odpověď kritikům a ptá se, jak dlouho ještě může společná Evropa bez pomoci dalších zemí fungovat.

Do Bavorska přijíždí denně 7500 uprchlíků a zdejší vůdci CSU bez obalu konstatují, že region se potápí pod hladinu. Obyčejní Němci mají strach a v ulicích měst a obcí se objevují plakáty s nápisy typu „Přemýšlejte o našich dětech“ či „Prosím, pokračujte dál, tady pro vás není místo“. Azylové domy v různých částech Německa hoří a během víkendu bylo zraněno šest Syřanů v důsledku cílených útoků. „Poprvé po letech ztrácí aliance CDU-CSU podporu většiny obyvatelstva. Její popularita poklesla dle aktuálního průzkumu veřejného mínění ze 43 na 36 procent. Naopak posiluje Pegida a Alternativa pro Německo (AFD), a to zejména ve východních částech země. AFD je přitom již zastoupena ve třech spolkových parlamentech a v březnu by mohla uspět také při komunálních volábch v dalších třech regionech,“ uvádí Handelsblatt.

Mnozí poukazují na to, že se kancléřka Merkelová ve svých postojích vzdaluje konzervativní základny voličů své strany. Merkelová obdržela dopis podepsaný 126 politiky CDU ze všech koutů země, ve kterém ji varovali, že mnoho voličů již necítí, že by federální CDU reprezentovala jejich názory. „Perspektivy starosty, který musí každý týden ubytovat autobus plný uprchlíků a zavřít přitom místní tělocvičnu, se hodně liší od situace politiků v Berlíně,“ vysvětluje kandidát CDU Haser ve městě Allgäu. Jeho stranický kolega Kobrle dodává, že je jistě třeba cítit zodpovědnost za utrpení ve světě, ale na druhé straně není možné ignorovat obavy obyčejných Němců.

„V této atmosféře se tuto neděli setkali šéfové koaličních stran. Zatímco ti z CDU a CSU se snažili rozdílné postoje sbližovat, tak šéf SPD Gabriel ze schůzky po dvou hodinách odešel a následně se rozčiloval na bavorského premiéra Seehofera. Jeho návrh na zřízení tranzitních zón označil na pondělní tiskové konferenci rovnou za šílenost. Další koaliční jednání budou pokračovat zítra,“ uzavírá Handelsblatt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…