Další loď s migranty čeká u Evropy na vylodění. Neziskovky křičí o ostudě

23.08.2019 9:28

Neziskové organizace Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée dopravily k evropským břehům dalších 356 žadatelů o azyl, uprchlíků a migrantů. Na lodi Ocean Viking. Této lodi však ani Itálie, ani Malta nechtějí otevřít své přístavy a stovky lidí zůstávají na palubě už 13 dní, což je podle představitelů neziskových organizací opravdu velká ostuda.

Další loď s migranty čeká u Evropy na vylodění. Neziskovky křičí o ostudě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rybářská loď, ilustrační foto

Loď Ocean Viking plující pod norskou vlajkou dopravila k břehům Evropy 356 afrických žadatelů o azyl, migrantů a uprchlíků. Podle informací agentury Reuters jde o Afričany převážně ze Súdánu. Stovka obyvatel lodi je prý nezletilá, asi devadesát dětí a mladistvých pluje bez dospělého doprovodu.

„Je to ostuda!“ řekl za neziskové organizace Jay Berger. Nechávat běžence na lodi do té doby, než nastane nouzová situace, se stává novou normou,“ dodal v narážce na odpor italského ministra vnitra Mattea Salviniho, který dlouhodobě odmítá otevírat italské přístavy migrantům a uprchlíkům, aby dal najevo, že Evropané v žádném případě nemohou zachránit celou Afriku. Kdyby se přístavy znovu otevřely, Salvini se obával opětovného nárůstu migrační vlny. Političtí představitelé Malty to podle agentury Reuters vidí stejně.

Portugalská vláda oznámila, že je připravena přijmout 35 migrantů. Jistou ochotu k přijetí pasažérů lodi vyjádřili také zástupci Německa, Francie, Lucemburska a Rumunska. Francie je připravena převzít 40 lidí. Norsko, pod jehož vlajkou Ocean Viking pluje, však nechce přijmout byť jen jednu jedinou osobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…