Další návrhy na senátní náhradu za Okamuru. Podívejte se

25.11.2013 16:42

O senátorský mandát se v doplňovacích volbách v obvodu 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska, pokusí i hudebnice Zuzana Lapčíková a aktivista Luděk Maděra.

Další návrhy na senátní náhradu za Okamuru. Podívejte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Lapčíkovou nominovala hnutí Starostové a nezávislí (STAN) a Zlínské hnutí nezávislých. Podporu jí vyjádřila i TOP 09 a podle slov Lapčíkové také Strana zelených. Maděra se pokusí uspět v barvách České pirátské strany. Místo senátora uvolnil loni zvolený Tomio Okamura, který uspěl se svým hnutím Úsvit přímé demokracie ve sněmovních volbách a stal se poslancem. Senátorský mandát mu tak zanikl.

Ochrana tradic versus svobodný přístup k informacím

Lapčíková uvedla, že se chce v Senátu zasadit o ochranu a rozvoj lidových tradic. Chce prý chránit i další tradice, například ústavní. "Ústavní zvyklosti rozhodně nepovažuji za idiotské, jak uvedl před časem pan prezident. Naopak by měly být vtěleny do psaného textu Ústavy, aby byla zajištěna jejich vymahatelnost, když je nejvyšší ústavní činitelé odmítají respektovat," řekla Lapčíková. V kampani plánuje několik předvánočních benefičních koncertů.

Bývalý pracovník zlínského magistrátu Maděra je znám jako bojovník za svobodný přístup k informacím."Tuto bitvu dotáhnul až k Nejvyššímu správnímu soudu a vyhrál ji v přelomovém rozsudku, podle kterého informace o odměnách z veřejných prostředků musí být zveřejněny. Na základě uvedeného rozsudku se občané dozvěděli o platech a odměnách, které dostali vedoucí pracovníci některých ministerstev, a Hrad musel zveřejnit informace o platu a odměnách Klausových lidí - Hájka a Jakla," uvedl mluvčí Pirátů Adam Skořepa.

Své adepty dříve oznámily i další strany. Okamura by v Senátu rád místo sebe měl lékaře a otce své přítelkyně Pavla Talaše z Napajedel, kterého podporuje i hnutí ANO. Sociální demokraté se rozhodli nominovat krajskou zastupitelku Milenu Kovaříkovou, komunisté zlínského zastupitele Radomíra Rafaju. Za ODS bude kandidovat bývalý hejtman a nynější krajský zastupitel i předseda strany ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Lidovci vyšlou do voleb starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara.

Zemanovci nenavrhli nikoho

O znovuzvolení senátorkou se bude po roce pokoušet i předsedkyně Sdružení místních samospráv ČR Jana Juřenčáková, která bude kandidovat za hnutí Nezávislí. V horní komoře reprezentovala hnutí STAN, s nímž se ale rozešla.

Zemanovci po neúspěchu ve sněmovních volbách nenavrhli nikoho. Senátní volby se na Zlínsku uskuteční o druhém lednovém víkendu. Jejich vítěz bude zvolen jen na zbytek Okamurova mandátu, tedy do podzimu 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…