Další neuvěřitelný zážitek s pražským primátorem: Místo klíčového jednání měl stát pod okny, klepat kosu a bál se sáhnout na kliku…

18.09.2019 18:45

Jednání mezi premiérem Babišem a pražským primátorem Hřibem ohledně takzvané vládní čtvrti budí rozpaky. Ne tak ze strany předsedy ANO, jako spíš z přístupu zástupce Pirátů na radnici české metropole. Alespoň tak to vidí naše dva zdroje, které jsou o několika zmíněných schůzkách informovány. Jeden z nich dokonce uvedl, že zatímco všichni čekali na Hřibovu přítomnost, on prý „klepal kosu venku“ a nechtěl jít dovnitř. To ale není celé.

Další neuvěřitelný zážitek s pražským primátorem: Místo klíčového jednání měl stát pod okny, klepat kosu a bál se sáhnout na kliku…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Premiér Andrej Babiš (ANO) poprvé jednal s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem na začátku ledna letošního roku. Tématem byly pozemky v Letňanech. Místo úřednické čtvrti, kterou tam chce vláda, by si Hřib na místě představoval obytnou čtvrť a novou moderní nemocnici. Ta sice podle oslovených odborníků není pro Prahu nutná, ale v tomto případě nejde o jediný zádrhel, který vznikl.

Anketa

Kdo by byl lepší předseda TOP 09?

hlasovalo: 13252 lidí
Vleklá jednání, která doposud nenabrala konkrétní směr a ani podobu možné spolupráce, se točí také v lidské rovině. Podle premiéra Babiše totiž nevznikla mezi ním a primátorem Hřibem potřebná chemie. Co přesně si pod tímto konstatováním představit? ParlamentníListy.cz se od několika zdrojů blízkých jednání pokusily sestavit mozaiku mnohaměsíční anabáze „vznikající“ vládní čtvrti v pražských Letňanech.

„Můj pohled je stále takový, že není vhodné stavět v Praze úřednické ghetto,“ řekl loni na podzim Hřib. „Já jsem to konzultoval s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Jeho odborníci se domnívají, že potřebujeme v Praze traumacentrum,“ kontroval pro změnu premiér.

Jasně formulované postoje pro média jsou věc jedna, zákulisí těchto mítinků věc druhá.

„Je to hodně zvláštní, ale v těch nejpalčivějších otázkách často rozhodují detaily,“ uvedl pro naši redakci jeden z dobře obeznámených zdrojů. „Co vím, tak například na první jednání, což je už několik měsíců nazpět a jehož se účastnilo poměrně dost lidí, nepřišel primátor Hřib včas. Účastníci byli z tohoto přístupu docela zaskočení, a to včetně premiéra,“ konstatoval náš zdroj.

Další schůzka podle jeho slov, která nezávisle potvrdil i jiný účastník jednání, byla v podobném ražení. „Zatímco se čekalo, primátor Hřib stál z neznámých důvodů kdesi venku před budovou. Ti, kteří jej viděli, říkali, že se snad bojí vzít za kliku, ale to si jistě dělali legraci,“ vysvětlil.

Už z těchto svědectví je patrné, že cíl možné vládní čtvrti bude v nedohlednu.

Velmi překvapivě pro ParlamentníListy.cz promluvil ještě jeden zdroj, jehož identitu rovněž nebudeme odhalovat. Ten nám řekl, že se mu zdá, že celé rokování má pouze jeden cíl: „Stavět politické PR Pirátů proti hnutí ANO, reprezentovaném premiérem Babišem. Protože Praha je hodně pravicová a ANO se v ní nevolí, najel Hřib na notu, která mu vyhovuje. Problém bude ve chvíli, kdy Babiš bouchne do stolu a nebude v těchto jednáních pokračovat. Ten projekt má smysl, ale současná pražská garnitura s ním nepohne, jelikož TOP 09 ani projekt Praha sobě Piráti prakticky nepouštějí ke slovu,“ uzavřel.

Dodejme, že hlavní město výměnou za letňanské pozemky požaduje, aby stát investoval do stavby nové nemocnice v této lokalitě, která by nahradila zastaralou Nemocnici Na Bulovce, nebo dostavbu městského okruhu. Premiér o plánu budovat vládní úřednickou čtvrť mluví už několik měsíců. Toto sídlo by umožnilo na jednom místě sestěhovat až 11 tisíc úředníků.

Z dopisu premiéra primátorovi Hřibovi, červenec 2019:

Jak jsem Vás již dříve ubezpečil, stát bude financovat výstavbu vnějšího okruhu kolem Prahy. Rád bych zdůraznil, že se jedná v případě realizace základní varianty navrhované Ministerstvem dopravy o investici ze státního rozpočtu převyšující částku 68 mld. Kč v současné cenové úrovni. Požádal jsem ministra dopravy o maximální urychlení všech činností tak, aby byl vnější okruh dokončen v co nejkratším termínu. Těší mne, že v této oblasti hlavní město Praha spolupracuje s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR. Zároveň však apeluji, aby potřebu urychlené výstavby vnějšího okruhu kolem Prahy, vnímali i příslušní úředníci Městských části a Magistrátu hlavního města Prahy, v jejichž gesci je poskytování podkladových stanovisek pro vydání správních rozhodnutí a také samotné vydání příslušných správních rozhodnutí, jako je například územní rozhodnutí na stavbu SOKP 511 Běchovice – D1. Dostatečná součinnost není bohužel poskytována z úrovně některých městských částí. Příkladem je jednání Městské části Praha-Radonice, Suchdol či Počernice. Tato jednání mají velice negativní dopad nejen na časový harmonogram, ale i výši investic. Největší časová zdržení při přípravě vnějšího okruhu spočívala v neplatných územně plánovacích dokumentací hlavního města Prahy, jejíž jste pořizovatelé.

Pokud se jedná o Váš požadavek na financování vnitřního městského okruhu, jsem ochoten o něm jednat, přestože se jedná o komunikace ve vlastnictví hlavního města Prahy. Pro financování této akce obdobně jako vnější okruh se nabízí forma PPP projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…