Další odposlechy v kauze Rath: To je celý vod Pohanky

07.06.2012 8:24

Odposlech možná odkryl roli Michala Pohanky - bývalého sociálního demokrata a Rathova prvního exnáměstka na ministerstvu zdravotnictví. Přepis odposlouchaného rozhovoru mezi Petrem Kottem a Kateřinou Pancovou zveřejnil deník Právo.

Další odposlechy v kauze Rath: To je celý vod Pohanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Jde o rozhovor, který spolu vedli v lednu Petr Kott a Kateřina Pancová, tedy hlavní aktéři údajně předražených zakázek ve Středočeském kraji. Odposlech zachytil rozhovor, ve kterém Kott hovoří o roli exposlance ČSSD a bývalého Rathova prvního náměstka na ministerstvu zdravotnictví Michala Pohanky.

„To mu přived Pohanka, ručí mu za to. To je celý vod Pohanky,“ řekl při debatě Kott Pancové. „Zřejmě tím nepřímo naznačuje, že právě bývalý poslanecký přeběhlík z dob vlády Mirka Topolánka mohl mít podíl na výběru některých firem pro veřejné zakázky, které Středočeský kraj vypisoval," uvádí Právo.

Pancová a Kott spolu inkriminovaný rozhovor vedli letos 30. ledna v sedm hodin ráno. Právo předpokládá, že debatu policie zachytila ve vile v Rudné u Prahy, kde spolu žili. Dům patří ředitelce kladenské nemocnice. Právě tam byli oba zatčeni 14. května příslušníky jednotky URNA.

Podle deníku Právo ředitelka kladenské nemocnice v odposlechu zmínila dvě firmy: B. Brown Medical a Puro Klima.

První z nich měla podíl na nákupu stomatologického robota pro kladenskou nemocnici za dva milióny. Za tuto zakázku je podle deníku obviněn pouze Kott.

Společnost Puro Klima se podílela na zakázce při vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici, které šéfovala Pancová. Šéf představenstva společnosti Martin Jireš je nyní kvůli tomu ve vazbě.

Pohanka mezi obviněnými není. „Ve středu po dotazech Práva popřel, že by s dotyčnými firmami, či zakázkami pro hejtmanství měl cokoli společného. S Rathem ho prý v posledních měsících pojilo jen to, že mu hejtman dělal osobního lékaře," uvádí Právo.

Právě tak, že jej měl David Rath vyšetřit, vysvětloval Pohanka v MF Dnes skutečnost, že to byl on, s kým se měl Rath setkat večer 14. května po odchodu z domu Kateřiny Pancové. Tehdy těsně před svým zatčením.

Pohanka deníku Právo tvrdí, že se v Rathově kauze na ničem nepodílel. Dodal, že pracuje jako gynekolog a sexuolog ve Fakultní nemocnici v Brně. Kottova slova v odposlechu si prý neumí vysvětlit a zmíněné firmy údajně ani nezná.

Kottova věta, že vše je od Pohanky, je jedinou, kde se v odposleších toto jméno objevuje.

Deník Právo ale zdůrazňuje, že si na Pohanku vzpomínají zástupci firmy B. Brown Medical  - i na spolupráci s ním. „S panem Pohankou jsme byli v pracovním kontaktu vyplývajícím z jeho funkce náměstka ministra zdravotnictví a ředitele Fakultní nemocnice u sv. Anny,“ řekla deníku tisková mluvčí společnosti Lucie Kocourková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…