Další ohlasy nedělní show Moravce se Zemanem. Pane moderátore a pane prezidente, raději neklikejte

13.01.2014 18:41

I to, že se v úřadu chová prezident jako v samoobsluze, vyčetl moderátor Václav Moravec Miloši Zemanovi ve včerejších „Otázkách“. Ten ho naopak peskoval za laické dotazy. Jenže to byl jen začátek ostré debaty plné útoků. Šlo o diskusi pod úroveň, nebo jen o špičkování? Od oslovených expertů to schytali oba protagonisté. Zeman se dozvěděl, že se nechová jako prezident a neměl by být překvapen, když je mu opláceno stejnou mincí. Moravec si pak musel vyslechnout doporučení, že by svůj pořad měl raději úplně zrušit.

Další ohlasy nedělní show Moravce se Zemanem. Pane moderátore a pane prezidente, raději neklikejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takovéto úsměvy tuto neděli mezi Milošem Zemanem a moderátorem debatního pořadu ČT Václavem Moravcem nelétaly...

Anketa

Pokud jste sledovali Moravcův pořad se Zemanem... Choval se dle vás někdo neslušně?

84%
12%
hlasovalo: 8203 lidí

Hned ze startu „Otázek“ vystavil Moravec Zemanovi průměrné vysvědčení a zdůraznil, že si v názorech veřejnosti velmi pohoršil. Položil dotaz, kde vidí prezident své největší slabiny. Na to Zeman mírně zpochybnil průzkumy a odpověděl: „Největší slabinou je mé pravé koleno, které jsem si dokonale rozbil, ale mohu vás potěšit, že už se rychle hojí.“ Jenže s touhle odpovědí se Moravec nespokojil a tlačil prezidenta, aby skutečně sdělil, co říká na svou klesající popularitu, což se mu ale nepoštěstilo. „Viděl jsem osobnosti, které dokázaly své slabiny pojmenovat. Ve vašem případě se mi nepodařilo, abychom se k tomu dobrali,“ konstatoval Moravec.

Pak už zřejmě oba aktéry přestalo handrkování o slabinách bavit a přešli k dalšímu tématu. Jenže to byl jen začátek diskuse přerušované skákáním do řeči a kořeněné různým osočováním. „Nešlo o shození druhého, spíš o snahu ukázat v co nejlepším světle a nejpestřejší formě sebe samého. Nemyslím si, že by jeden měl druhého zájem shazovat,“ reagoval umírněně na debatu politolog Jan Bureš.

Prezident se podle Moravce chová jako v samoobsluze

Jenže za chvíli už si oba aktéři dopřáli další a ještě ostřejší výměnu názorů, a to v otázce jmenování profesorů. To totiž Zeman vykonávat odmítá a rektoři s tím nesouhlasí. „Vstřícné gesto tedy učinit nechcete. Vy přistupujete k prezidentskému úřadu jako k samoobsluze,“ ostře vyčetl Zemanovi moderátor, kterému se příměr evidentně zalíbil, protože ho několikrát dále zopakoval. Prezident ubezpečil veřejnost, že není automat na podpisy a naopak průběžně Moravce peskoval za laické dotazy.

„Ten problém je v tom, že Miloš Zeman naprosto šokoval, že vlastně on se nechová na úrovni prezidenta, kterou bychom od něj očekávali. Když zbořil celou řadu zaběhaných představ o tom, jak má být vykonávaná funkce prezidenta, tak se pak nemůže divit, že mu začne veřejnost včetně novinářů a politiků říkat věci, které se mohou jevit až za hranou vkusu,“ reagoval Bureš na tuto situaci, která proběhla v „Otázkách“. Politolog Lukáš Jelínek by právě tomuto tématu věnoval větší prostor, protože v něm šlo vlastně o míru pravomocí hlavy státu. „Výrazně to posouvá pravomoci prezidenta v České republice, myslím si, že to téma mohlo být rozvedeno v rámci debaty důkladněji,“ reagoval Jelínek.

Otázky i Moravce by měli zrušit

O tom, zda si dovoloval Moravec na hlavu státu, nebo zda je pod úroveň prezidenta snažit se dostat prostého moderátora do úzkých, nehodlá ovšem diskutovat mediální analytik Petr Žantovský. Na debatu má jasný názor. „Pořad pana Moravce už dávno neměl existovat. Je reziduem období raných 90. let a v současnosti je to jen prostředek propagace pana Moravce, který si přes obrazovku dělá slávu a sám si řeší některé pocity, vztahy či zájmy. Pro veřejnost to nemá vypovídací hodnotu žádnou nebo téměř žádnou. Příčí se mi rozebírat výstupy pana Moravce všeobecně a co se týká prezidenta, tak jeho postoj k novinářům je známý. I když to na včerejším pořadu nebylo znát, má k panu Moravcovi shovívavější postoj, než se zdá. Byl jsem několikrát u toho, kdy se o něm vyjádřil v tom smyslu, že je to stále jeden z těch lepších profesionálů mezi českými novináři. To je ale jedna z mála příležitostí, kdy s panem prezidentem nesouhlasím,“ dodal.

Zeman bude varovat poslance před novináři

Finále diskuse se neslo v podobném duchu a ke smířlivému tónu, kterému by divák uvěřil, se ani jeden z hráčů nepropracoval. „Myslím, že to nebylo ani útočení, spíš špičkování. Šlo o ukázání ostrosti u obou dvou a myslím si, že to debatu spíš zdržovalo, než aby jí to pomohlo,“ zhodnotil ještě Jelínek. „Redaktor se má ptát, politik odpovídat. Zeman je politikem, který nerad odpovídá na otázky, ale chce využít prostoru k tomu, aby řekl, co chce sám říci a je problém s takovým člověkem rozhovor udělat. Nikdo nemohl být překvapen, že se diskuse vedla právě na této úrovni a s tímto vyzněním,“ dodal.

Pořad pak vygradoval i diskusí, v podstatě o tom, jak by kdo z obou aktérů duševně dlouho vydržel společně debatovat. Sladká tečka pak patřila Zemanovi. „Nových poslanců bude 118 a já je možná ve svém proslovu budu varovat před tím, aby si dali pozor na novináře,“ ujistil Moravce v závěru prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…