Další pěkný kšeft Zdeňka Bakaly. Vozil republikou hořlaviny v nevyhovujících vlacích, ale šli mu na ruku ministři...

30.09.2017 7:14

Vysoce hořlavý žlutý fosfor, jenž používá břeclavská společnost Fosfa, se do Česka zřejmě převážel ve vlacích, které neplnily bezpečnostní standardy. O příběhu, jenž je spojen s uhlobaronem Zdeňkem Bakalou, píší Lidové noviny.

Další  pěkný kšeft Zdeňka Bakaly. Vozil republikou hořlaviny v nevyhovujících vlacích, ale šli mu na ruku ministři...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Dopravcem jedovatého prášku z Kazachstánu byla podle tisku společnost AWT, kterou do konce roku 2014 prostřednictvím dalších firem ovládal právě podnikatel Bakala. Výjezd nevyhovujících vlaků pak měl dovolit tehdejší ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). 

Rezort totiž v roce 2011 vyhádal u Evropské komise výjimku na přepravu chemické látky v zastaralých cisternách. Dopravci si však do konce roku 2013 měli pořídit vyhovující vlaky. Což společnost AWT neudělala a v roce 2013 požádala o prodloužení výjimky. Tehdejší ministr Zdeněk Žák výjimku udělil, ale jen do konce června 2014. Na konci května 2014 pak ministr Prachař podepsal výjimku další. Přihlédl k argumentaci AWT, že tak rychlý nákup cisteren nebyl možný. V lednu 2015 pak Fosfa změnila dopravce - fosfor jí vozí státní firma ČD Cargo. 

Celý případ nyní vyšetřuje královéhradecká expozitura pro korupci a finanční kriminalitu. Prachař sice tvrdí, že nebezpečnému byznysu spíš zabraňoval, než pomáhal, v současné době však působí jako poradce šéfa představenstva Fosfy, píší Lidové noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…