Další průšvih pro Bidena. Syn dostával peníze z Ruska. Ale i odjinud

09.08.2023 19:55

Republikáni v dolní komoře Kongresu USA zveřejnili zprávu o zahraničních obchodních transakcích Huntera Bidena, syna současného prezidenta USA Joea Bidena. Jeho firmy získaly dle zprávy více než 20 milionů dolarů od oligarchů z Ruska, Kazachstánu a Ukrajiny. Joe Biden byl v té době viceprezidentem, se synovými obchodními partnery se setkával při večeřích.

Další průšvih pro Bidena. Syn dostával peníze z Ruska. Ale i odjinud
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden s poznámkami v ruce

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Předseda sněmovního výboru pro dohled James Comer ve středu zveřejnil třetí zprávu o zahraničních obchodních transakcích rodiny prezidenta USA Joea Bidena. První dvě zprávy již spojily členy Bidenovy rodiny s platbami souvisejícími se subjekty v Číně a v Rumunsku.

Třetí zpráva obsahuje bankovní záznamy, které dokazují, že syn Joea Bidena Hunter Biden spolu se svými obchodními partnery v době, kdy byl Joe Biden viceprezidentem, obdržel milionové platby od ruských, ukrajinských i kazašských oligarchů.

„V době, kdy byl Joe Biden viceprezidentem, ho Hunter Biden prodával jako ‚značku‘, aby získal miliony od oligarchů v Kazachstánu, v Rusku a na Ukrajině,“ řekl Comer na středeční tiskové konferenci při zveřejnění zprávy.

„Osoby z Ruska, Kazachstánu a Ukrajiny poslaly peníze Hunteru Bidenovi a Devonu Archerovi prostřednictvím bankovních účtů společnosti Rosemont Seneca,“ stojí v 19stránkové zprávě, která se zaobírá příchozími platbami bankovní účty tří firem založených Hunterem Bidenem: Rosemont Seneca Partners, Rosemont Seneca Thornton a Rosemont Seneca Bohai.

Milionové platby měly přijít od ukrajinské energetické společnosti Burisma Holdings, od ruské podnikatelky Jeleny Baturinové a od kazašského oligarchy Keneše Rakiševa.

„Výbor dosud identifikoval více než 20 milionů dolarů ze zahraničních zdrojů, ze kterých měla prospěch Bidenova rodina a jejich obchodní partneři,“ píše se v závěru zprávy. Od ruské podnikatelky Jeleny Baturinové výbor zjistil 3,5 milionů dolarů pro firmu založenou Hunterem Bidenem Rosemont Seneca Thornton z 14. února 2014.  Rakišev pak 22. dubna 2014 dle zprávy převedl 142.300 dolarů na bankovní účet Hunterovy firmy Rosemont Seneca Bohai.

Zpráva též dokládá, že se zástupci Burisma Holdings, s Baturinovou i s Rakiševem se Joe Biden několikrát setkal. „Tehdejší viceprezident Biden se s těmito osobami nebo s jejich zástupci setkával – osobně a značnou dobu. Tehdejší viceprezident Biden se připojil k přibližně 20 telefonátům se zahraničními obchodními partnery Huntera Bidena a zúčastnil se večeří se zahraničními oligarchy, kteří Hunteru Bidenovi platili obrovské částky peněz,“ uvádí zpráva.

Na jaře roku 2014 se Joe Biden měl zúčastnit večeře s Baturinovou, Hunterem a dalšími zástupci společností v restauraci Café Milano ve Washingtonu. Večeře se měl údajně zúčastnit i bývalý kazašský premiér Karim Mssimov, jenž byl tento rok odsouzen k 18 letům vězení za pokus o státní převrat, informovala zpravodajská společnost Fox News. Na večeři byl podle Devona Archera i oligarcha Rikeš.

„Zdá se, že kromě přístupu k Bidenově síti kontaktů, včetně samotného Bidena, nebyly za peníze poskytnuty žádné skutečné služby,“ řekl dále Comer na tiskové konferenci. „Jasně to dokazují schůzky v Café Milano, kde tehdejší viceprezident Joe Biden večeřel s oligarchy z celého světa, kteří posílali peníze jeho synovi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady pořád liberální demokraté , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 09.08.2023 20:18:26
obviňovali Zemanova poradce Nejedlého z napojení na Rusko, vrchní BIS generál čekatel se mohl pominout a neustále cosi naznačoval a pouštěl do étéru o Zemanově administrativě, pisálci psali o "nedůvěryhodném a proruském" prezidentovi a mezitím v Americe, našem vzoru se děly takové věci. Amerika je naší politice opravdu vzorem - ve špíně.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…