Další smutné Nej v české dopravě: nejdražší provoz mýtného ve střední Evropě

10.04.2012 19:38

To, že za kilometr dálnic se v celé střední Evropě platí nejvíce v Česku, už všichni vědí a mnozí si z toho ještě cynicky dělají legraci. Nyní mají vtipálkové v oblasti dopravy napříč Českou republikou další námět k humoru. Český systém mýtného je také daleko dražší než například v sousedním Německu nebo Rakousku.

Další smutné Nej v české dopravě: nejdražší provoz mýtného ve střední Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Na skutečnost, že provozování systému mýtného vyjde v Česku dráž než u sousedů, upozornil NKÚ. Náklady jsou v průměru 1,5 miliardy korun ročně a průměrný hrubý příjem 5,7 miliardy Kč.

Ministerstvo dopravy podle svého sdělení závěr NKÚ nerozporuje a plně ho respektuje. Podle mluvčího ministerstva Martina Nováka se resortní šéf Pavel Dobeš již v minulosti opakovaně vyjádřil, že současná smlouva je nevýhodná.

Změnit podmínky bohužel nejde, stýská si ministerstvo

„Dle jeho slov by takové znění smlouvy nepodepsal, podmínky by se snažil vyjednat lépe. Vypovězení ve stávajícím znění je v současnosti podstatně nemožné,“ dodal pro server Aktuálně.cz Martin Novák.

Zadávací dokumentace veřejné zakázky na dodavatele systému navíc podle kontrolního úřadu diskriminovala uchazeče nabízející satelitní technologii. Do tendru se tak přihlásili pouze uchazeči s mikrovlnnou technologií a nemohly být porovnány nabídky uchazečů poskytujících technologie jiné.

Mýtné i na okreskách? Ministerstvo uvažuje o dalším rozšíření poplatků

Ministerstvo dopravy přitom minulý týden oznámilo, že chystá legislativní rámec pro zavedení výběru mýtného i na silnice nižších tříd. Zákon by měl být hotový do června.

Ministerstvo plán na rozšíření výběru mýtného neopustilo i přes to, že se podle některých studií jeví jako finančně ztrátové a již v minulosti projekt rozšíření systému kvůli náročnosti použité technologie mýtných bran odložilo.

Podle mluvčího resortu dopravy Martina Nováka chce ministerstvo zvažované řešení hybridního systému, tedy kombinace satelitní a mikrovlnné technologie, podrobit ekonomické analýze. Nejdříve možným termínem pro rozšíření systému je pak prý rok 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…