Další střet na obzoru: Když Sobotka podá kompetenční žalobu, Zeman dá podnět Ústavnímu soudu

11.05.2017 16:55

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci uzavřel třídenní návštěvu Libereckého kraje, kde byl už počtvrté. Před večerním odletem prezidenta do Číny se serveru ParlamentníListy.cz podařilo zjistit, že prezident Zeman vážně zvažuje milost snad nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi. Na tiskové konferenci se ovšem prezident věnoval vládní krizi a regionálním otázkám.

Další střet na obzoru: Když Sobotka podá kompetenční žalobu, Zeman dá podnět Ústavnímu soudu
Foto: ReproFoto: OVtv
Popisek: Prezident Miloš Zeman na náměstí v Jilemnici.

Hned na úvod poděkoval hejtmanovi Martinu Půtovi za skvělou organizaci návštěvy a ocenil, že se kraj mění k lepšímu. V Libereckém kraji za poslední dobu poklesla kriminalita o 17 procent, což je nejvíce ze všech českých regionů, a to si podle prezidenta zaslouží velké uznání.  

„Nejvíce mě zaujalo setkání s asi 20 či 25 představiteli sklářských firem. Jsem rád, že se sklářský průmysl zvedl ze dna, na němž byl ještě před několika lety,“ pochvaloval si Zeman. „Na severu Čech by se prý mohl zrodit pás sklářských měst, kde by se sklářský průmysl rozvíjel. Mluvili jsme tedy o tom, že v souvislosti s mojí návštěvou Číny bude důležité podpořit české exportéry, a to nejen skla, ale také skla. A co je možná ještě důležitější, navýšit počet čínských turistů v České republice, kteří by kupovali české sklo.“

Počet čínských turistů v naší zemi rychle roste a v tuto chvíli se pohybuje kolem tří set tisíc lidí. Je už na Libereckém kraji, aby nějak čínské turisty přilákal.

„Chtěl bych samozřejmě poděkovat i všem občanům, kteří přišli na náměstí měst v Libereckém kraji. Trochu lituji, že moji odpůrci se příliš neprojevovali a jen třímali červené karty. Nebylo jich moc. Lituji, že mezi nimi byly i děti, protože děti by se do toho zaplétat neměly,“ řekl Miloš Zeman.

Prozradil také, proč v roce 2011 kritizoval Andreje Babiše za nedodržování smlouvy, kde se Babiš původně zavázal ke koupi Unipetrolu, ale pak od smlouvy odstoupil. Otázka na toto téma zazněla od novinářky Respektu.

„Já děkuji za naprosto korektní otázku, která je podle mě v naprostém rozporu s počínáním týdeníku Respekt. No tak to víte, Bakalův týdeník ve mně a priori probouzí nedůvěru. Já nemám rád nikoho, kdo podepíše smlouvu a pak od smlouvy uteče. Dokonce mně tenkrát napsal osmistránkový dopis, kde své kroky vysvětloval, ale já jsem toho názoru, že si to měl tehdy lépe rozmyslet,“ řekl prezident.

Jeho dnešní vztah k Babišovi je prý jiný. „Já oceňuji ministry podle odvedené práce. A podle čeho posuzovat ministra financí než podle stavu státního rozpočtu. V loňském roce rozpočet skončil s přebytkem 60 miliard,“ připomněl prezident.

„Občas existuje mýtus, že je mocenský pakt mezi Andrejem Babišem a mnou nebo mezi Bohuslavem Sobotkou a mnou. Není žádný takový mocenský pakt,“ zdůraznil prezident.

Zavzpomínal přitom na případ reorganizace policie, kde se jako prezident postavil na stranu ministra vnitra Milana Chovance. „Kdyby existoval takový mocenský pakt, tak bych se postavil za Andreje Babiše. Tehdy jsem vytkl ministru Chovancovi, že reformu nedostatečně komunikoval se státními zástupci, a panu Babišovi jsem vytkl, že přeceňuje schopnosti Roberta Šlachty, který dokázal z kauzy Nagyová vyřešit jen kabelky,“ naznačil prezident.  

Nedávno prý Andreji Babišovi nevyhověl ještě v jedné věci. „Andrej Babiš si velmi přál, aby volby byly v září, a já jsem mu opět nevyhověl. Zdůvodnil jsem to tím, že je nutné, aby občané měli co nejvíce času na prostudování volebních programů, ale také stranických kandidátek. Mohu vás ujistit, že existují příklady, kdy se názorově shodneme a kdy se názorově rozejdeme, ale mocenský pakt vypadá jinak. Tam bychom se shodovali na všem,“ konstatoval Zeman.

Vládní krize se podle všeho ještě protáhne. Vládní krizi bude řešit po návratu z Číny, po skončení jednání stran. „Jak víte, tak včera proběhla koaliční rada, která skončila naprostým krachem. Proto jsem si sezval představitele stran na jednání a tam jsem předestřel dva návrhy. Jedním z nich byly předčasné volby, ale tam jsme se shodli, že je nechceme, a pak jsem nabídl ještě jednu variantu, o které strany jednají,“ popsal Zeman.

„Pan premiér Sobotka nedávno prohlásil, že podá kompetenční žalobu, zda jsem povinen za všech okolností odvolat ministra. K jeho a možná i vašemu překvapení já jsem připraven učinit totéž. Nebudu to možná nazývat kompetenční žalobou, ale podnětem k Ústavnímu soudu, aby o tom rozhodl. Ponechme tedy na Ústavním soudu, jak rozhodne, a já jeho rozhodnutí budu samozřejmě respektovat,“ pokračoval prezident.

„K odvolání Andreje Babiše je na cestě několik zákonných překážek. Jednou z nich je např. i to, že když premiér odvolává ministra financí, měl by zároveň navrhnout jeho nástupce nebo nástupkyni. Je to o to důležitější, že Českou republiku čeká projednávání zákona roku – státního rozpočtu – a jeho neprojednání by nebylo v zájmu občanů České republiky,“ dovysvětlil Zeman.

Na tiskové konferenci padla také poznámka, že cesty Miloše Zemana po krajích stály zatím asi 17 milionů korun a zda se bude napříště Hrad podílet na jejich úhradách. Slova se ujal hejtman Martin Půta, jenž připomněl, že bývalo zvykem financovat cesty prezidenta, a pokud už by se na tom mělo něco změnit, tak by to mělo být na počátku dalšího funkčního období.

„Byl jsem také tázán, zda považuji cesty prezidenta za předvolební kampaň. Já bych to považoval za předvolební kampaň, kdyby toto byla první návštěva kraje, ale je to už čtvrtá návštěva, takže to za předvolební kampaň nepovažuji. Pokud bych se měl kohokoli z hejtmanů doprošovat, abych směl do jejich kraje jet, když si zaplatím obložené chlebíčky, tak já do toho kraje prostě nepojedu,“ řekl k tomu jasně Zeman.

Demonstranti? To je patologická spodina, soudí prezident

Vyjádřil se také k demonstraci, která se odehrála mimo jiné i v Liberci před hotelem Imperial. Zaujalo ho, co demonstranti pokřikovali.

„Dědku, pokud ještě můžeš chodit, vylez. Nebo vůči Jiřímu Ovčáčkovi, který na tyto demonstranty mával z okna a oni na něj křičeli skoč. Já bych je pokládal za něco, čemu už T. G. Masaryk říkával patologická spodina. Můžeme jim říkat také kraválisté. Žijeme v demokracii a oni na svůj protest mají právo, ale vzkázal bych jim, že k řešení takovýchto otázek tu máme volby,“ uvedl prezident s tím, že by si to demonstranti měli připomenout.

Filip Horký z DVTV.cz se následně prezidenta zeptal, proč koaliční smlouvu nadřazuje ústavě. „Proč vás jako prezidenta zajímá koaliční smlouva. Proč tedy nadřazujete koaliční smlouvu ústavě?“ ptal se.

„Nenadřazuji koaliční smlouvu ústavě, jen tvrdím, že není v rozporu s ústavou. Tato smlouva má právní závaznost pro vládní strany, nikoli pro mě,“ odvětil prezident s tím, že smlouvy se zkrátka musejí dodržovat, což říkávali už staří Římané. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…