Další útok na Blažka a ODS: Zapojena i primátorka Brna

10.10.2022 10:49

Brněnská primátorka Markéta Vaňková koupila podle serveru Aktuálně.cz za podezřele výhodných podmínek obrovskou stavební parcelu. Popsán je i řetězec událostí a osob, které se na této koupi měly podílet. Jde o lidi, o které se má zajímat policie v souvislosti s kupčením s brněnskými byty. Pozemky ve stejném katastru nakupoval i ministr Pavel Blažek, platil za ně obviněný starosta Pavel Hubálek. Od advokáta padla i závažná obvinění.

Další útok na Blažka a ODS: Zapojena i primátorka Brna
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátorka Brna Markéta Vaňková

Podle serveru Aktuálně.cz si současná brněnská primátorka Markéta Vaňková koupila od osob spojených s vyšetřováním možných manipulací s brněnskými městskými byty stavební pozemek za velmi nestandardní cenu, kdy za 1 m čtverečný stavebního pozemku zaplatila 40 korun.

Pozemek měl koupit v současnosti korunní svědek v kauze přidělování brněnských bytů Pavel Hubálek, starosta Rojetína v roce 2010 od místních občanů.

Od Hubálka pak pozemky putovaly ke Kamilu Kotěrovi, šéfovi správy nemovitostí v Brně-středu do roku 2014 a sponzorovi ODS. Ten je následně daroval svému nevlastnímu bratrovi Robertu Kerndlovi, brněnskému zastupiteli a od roku 2018 také náměstkovi primátorky, šéfovi brněnské ODS a ten je za podezřele výhodnou cenu prodal brněnské primátorce Markétě Vaňkové.

Server Aktuálně.cz píše i o tom, že to nebyla jediná koupě pozemků v Hubálkově Rojetíně, kterou představitelé brněnské ODS uskutečnili.

Současný ministr spravedlnosti Pavel Blažek a náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl tam prý koupili pozemky již v roce 2008. Jako právnička je zastupovala Markéta Vaňková a obchod sjednal a zaplatil Pavel Hubálek.

Je třeba dodat, že s některými výše uvedenými informacemi bylo spojováno i vyšetřování brněnského kriminalisty Machaly, který rojetínského starostu Hubálka vyšetřoval a sám se pak stal obviněným. GIBS totiž sdělila bývalému šéfovi brněnské hospodářské kriminálky obvinění z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby. 

Machalův advokát Pavel Hála k tomu v 2. polovině roku 2020 podle serveru Ekonomickýdeník.cz poskytl prohlášení, ve kterém v kauze machinací s brněnskými byty jmenuje současného ministra spravedlnosti Pavla Blažka, či brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou a další členy brněnské ODS.

„JUDr. Pavel Blažek, bývalý ministr spravedlnosti (platilo v roce 2020 – pozn. redakce), přezdívaný Don Pablo, který se rád chlubí tím, že má pod palcem brněnskou justici, neboť soudcům přihrával byty na Úřadu městské části Brno-střed. Mělo by se jednat o celou řadu významných jmen včetně údajně bývalých soudců ústavního soudu,“ napsal Hála.

„Rovněž tak si zprivatizovali byty a domy samostatně. A to celá skupina, kde svou roli měla mít JUDr. Dagmar Lastovecká, což je tchýně JUDr. Petry Lastovecké, která dozoruje obě kauzy, a to jak Hubálka, tak Machalu a Broďákovou… …Robert Kerndl, bratři Kotěrovi (Roman a Kamil) – osobní přátelé JUDr. Pavla Blažka vykonávající jednotlivé úkony ve spojení s manipulacemi k obecním bytům. Markéta Vaňková – primátorka Brna, schovanka JUDr. Dagmar Lastovecké, která ji sama v autorizovaných článcích nazývá svou druhou dcerou a má těsné vazby jak s ní, tak s jejími rodiči, soudci Nejvyššího správního soudu,“ jmenoval už tehdy advokát hlavní aktéry kauzy, která se opět v Brně dostává do centra zájmu.

Nutno ale připomenout, že brněnská ODS se již tehdy proti Hubálkovým informacím o kupčení s byty vymezila.

 „Všechna svoje tvrzení Pavel Hubálek uváděl v procesní pozici obviněného, což mu dává legální možnost při výslechu uvádět nepravdivá až lživá tvrzení, čehož také využil,“ píše se mimo jiné v jejich prohlášení.

Dodejme ještě, že ale právě na základě Hubálkových informací, provedla policie aktuální razie v bytech brněnských politiků a úředníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…