Dalšího Husáka na Hradě? To ne. Vondra se hned po volbách opřel do Babiše

15.01.2023 6:44 | On-line

„Řečeno s vysokou mírou nadsázky, je to takový souboj, jestli Gustav Husák, nebo Ludvík Svoboda,“ řekl k prezidentské volbě mezi expremiérem Andrejem Babišem (ANO) a generálem Petrem Pavlem europoslanec a signatář Charty 77 Alexandr Vondra (ODS) v rozhovoru pro Novinky.cz. Podotkl, že „slovenského oportunistu Gustava Husáka“ už na Hradě „za žádných okolností nechce“. Lidé dle něj vnímají, že oproti předchozím prezidentům Miloši Zemanovi a Václavu Klausovi Babiš působí rozpačitě.

Dalšího Husáka na Hradě? To ne. Vondra se hned po volbách opřel do Babiše
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Alexandr Vondra v pořadu Partie.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí
Do druhého kola voleb postoupili Pavel a Babiš, což Vondra v rozhovoru pro Novinky.cz – vzhledem ke komunistické minulosti obou kandidátů – přirovnává k souboji někdejších komunistických prezidentů a podotýká, že „slovenského oportunistu Gustava Husáka už tam za žádných okolností nechce“, čímž zřejmě naráží na slovenský původ expremiéra Babiše, jenž se stejně jako Husák narodil v Bratislavě.

Dle Vondry byl nelehký výběr mezi kandidáty již v prvním kole prezidentské volby, jelikož prý chyběl čistě konzervativní kandidát. „Já jsem si vyplnil tentokrát právě z těchto důvodů asi dvakrát třikrát volební kalkulačku, jinak to nedělám, protože to nepotřebuji,“ poukázal, že se nemohl rozhodnout.

Třiatřicet let po pádu komunismu očekával, že příštím prezidentem nebude někdo, kdo má komunistickou minulost, avšak věří, že alespoň Pavel už po takové době dokázal „odčinit hřích svého mládí“, jelikož obstál ve funkci náčelníka Generálního štábu.

Z tohoto období Vondra zjistil, že je Pavel „autonomní bytost schopná vlastní míry sebevědomí a samostatného jednání“ a zpětně hodnotí, že byl rád za Pavlovo jmenování.

Slabší podporu Babiše si vysvětluje tím, že expremiéra lidé vnímají rozpačitěji nežli předchozí prezidenty Miloše Zemana a Václava Klause.

„Kdybychom hledali někoho, pro koho by to bylo vyvrcholení politické kariéry, tak je Babiš na řadě. Ale myslím si, že na prezidentskou funkci se nehodí, a myslím si, že to lidé cítí, alespoň podle výsledků,“ podotkl.

Bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel získal 35,4 procenta hlasů a expremiér Andrej Babiš 34,99 procenta. Třetí skončila se ziskem 13,93 procenta voličů ekonomka Danuše Nerudová. Na čtvrtém místě skončil senátor Pavel Fischer, následují poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátor Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Účast voličů byla z dosavadních prezidentských voleb rekordní, dosáhla 68,24 procenta. Druhé kolo se uskuteční 27. a 28. ledna.

Pavel dosáhl nejlepšího výsledku v prvním kole letošní prezidentské volby z okrsků v Česku v domovském Černoučku na Litoměřicku (81,61 procent), naopak Babiš ve svých domovských Průhonicích pohořel a získal v nich jen 26,67 procenta hlasů, kdežto Pavel až 48,03 procenta. Babiš namísto svého bydliště naopak dosáhl nejlepšího výsledku v obci Milhostov na Chebsku, kde získal až 84,67 procenta hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…