Dámy volí Horáčka, univerzitní mládež Drahoše. Ale Zeman stejně kraluje. Zde je rozbor šancí kandidátů

11.10.2017 11:12

Zeman, Drahoš, Horáček. Takový je podle průzkumů hlavní okruh favoritů do lednových prezidentských voleb. Analytik Jan Hermann se pokusi analyzovat strukturu jejich voličských základen a zjistit, kdo je u koho populární.

Dámy volí Horáčka, univerzitní mládež Drahoše. Ale Zeman stejně kraluje. Zde je rozbor šancí kandidátů
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Základem analýzy byl volební model, ve kterém vládl prezident Zeman. Získal by 36,3 procent. Na druhém místě je Jiří Drahoš, který by získal 25,9 procenta a na třetím místě Michal Horáček se ziskem 22,1 procenta. S velkým odstupem na čtvrtém místě by skončil Jaroslav Kubera, který ale ještě vůbec neohlásil kandidaturu.

Prezident Zeman podle Herzmanna vládne ve věkové kategorii lidí nad 65 let. V ní by byl zvolen už v prvním kole. Když členíme společnost podle vzdělání, dominuje prý prezident zejména mezi voliči bez maturity.

Vysokoškoláci by naopak volili Jiřího Drahoše. Ten se stává rovněž favoritem mladých lidí. V této generaci si ovšem konkuruje s Michalem Horáčkem. Zajímavé přitom je, že zatímco Drahoš má převahu mezi vysokoškoláky, Horáčka volí spíše lidé, kteří své vzdělávání skončili maturitou.

Co je však hlavní devizou Michala Horáčka, to je podpora mezi ženami. Mezi muži mají větší podporu Zeman s Drahošem.

Drahoše potěšila zejména podpora mladých lidí. „Podpora mladých lidí a lidí vzdělaných mě samozřejmě těší a budu se snažit si jí udržet. Na nich záleží, jak bude vypadat budoucnost naší země,“ vyjádřil se Lidovým novinám k průzkumu Jiří Drahoš.

Zato Michal Horáček nechce spekulovat: „Necílím na žádnou konkrétní skupinu. Voličům nabízím srozumitelný program a jasný životní příběh,“ vyjádřil se někdejší černý bookmaker, redaktor Mladého světa, textař a spolumajitel sázkové kanceláře.

V případném druhém kole podle Herzmanna rozhodne to, jak moc vyhraněný bude případný Zemanův soupeř. Čím více bude vyhraněný, tím větší šance bude mít současný prezident. Oba hlavní protikandidáti prý zatím vypadají, jako by se touto poučkou skutečně řídili. Oba se podle Herzmanna snaží distancovat od „Pražské kavárny“, na kterou prezident útočí.

Herzmann však varuje, že na seriózní odhady je ještě příliš brzy. Jak připomíná, před pěti lety měl Karel Schwarzenberg touto dobou preference v řádu jednotek procent.

Jak poznamenávají Lidové noviny, šance Drahoše potvrzuje i zvýšené „rojení miliardářů“ kolem jeho kampaně. Zatímco na počátku jej sponzoroval pouze Dalibor Dědek z Jablotronu, nyní je škála jeho donátorů mnohem pestřejší. Přispěli mu například spolumajitel plzeňské Škodovky Tomáš Krsek nebo mostečtí uhlobaroni Petr Pudil a Vasil Bobela.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…