Dana Drábová bez servítků: Tohle se dá nazvat jaderným terorismem

07.08.2022 7:40

V oblasti Záporožské jaderné elektrárny opět houstne napětí. Ruští agresoři a ukrajinští obránci se vzájemně obviňují z toho, kdo nese odpovědnost za zatím poslední útok v okolí největší jaderné elektrárny v Evropě. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová k tomu napsala pár slov.

Dana Drábová bez servítků: Tohle se dá nazvat jaderným terorismem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Rusové a Ukrajinci se vzájemně obviňují, že druhá strana nese odpovědnost za útok na Záporožskou jadernou elektrárnu. Tu během invaze na Ukrajinu obsadili ruští okupanti a podle ukrajinské strany v objektu a jeho okolí rozmístili své sklady i zbraně a ostřelují odtud pozice obránců. Rusové tvrdí, že si Ukrajinci vybrali elektrárnu za svůj cíl.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová na twitteru napsala: „Záměry Ruska ohledně Záporožské elektrárny zůstávají nejasné. Rusáci využívají dělostřelecké jednotky rozmístěné v areálu a okolí k palbě na ukrajinské pozice na západním břehu Dněpru. Dá se to nazvat jaderným terorismem. I přesto zůstává radiační situace na Ukrajině normální.“

Server Kyiv Post upozornil na varování státního provozovatele jaderných elektráren na Ukrajině Energoatom. „V areálu elektrárny byly zaznamenány tři útoky v blízkosti jednoho z energetických bloků, kde se nachází jaderný reaktor. Existuje riziko úniku vodíku a radioaktivního postřiku. Nebezpečí požáru je vysoké," uvedl Energoatom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…