Daniel Korte o Rusku: Paranoia, hysterie, marťané. Jen se podívejte do této zprávy BIS

30.03.2015 4:47

Poslanec TOP 09 Daniel Korte patří k velmi výrazným poslancům své strany, i když zrovna nedeklamuje ze sněmovního řečniště biblické texty, nebo nedává průchod své vášni pro operu. Nyní odpovídal čtenářům ParlamentníchListů.cz na otázky týkající se převážně Ruska a mezinárodní situace.

Daniel Korte o Rusku: Paranoia, hysterie, marťané. Jen se podívejte do této zprávy BIS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Korte

První ze čtenářů rozšířil o Korteho svou anketu mezi poslanci, mezi kterými zjišťoval názory na rozhovor ParlamentníchListů.cz s analytikem Jaroslavem Štefcem. Ten varoval, že se svět může snadněji než si myslíme dostat do fáze horké jaderné války.

Korte namítl, že se věnuje ve sněmovně spíše vnitřní bezpečnosti než mezinárodním vztahům. „Radioaktivní poušť nechce asi nikdo nikde, pokud to není naprostý šílenec,“ píše. Upozorňuje ale, že i podle zpráv BIS je největším ohrožením naší bezpečnosti Rusko.

Jiný tazatel se zajímal o Korteho názor na nápad předsedy Evropské komise Jean- Claude Junckera na vytvoření společné Evropské armády mimo struktury NATO.

Poslanec TOP 09 ale nechápe, k čemu by taková armáda byla. „Bez účasti USA v NATO by byla EU v případě napadení neobranyschopná,“ říká jasně. Společná armáda podle něj nemá smysl, když neexistuje ani společná evropská obranná politika. „Německo má tradičně zájmové vztahy s Ruskem, Francie se severoafrickými a blízkovýchodními arabskými státy, ČR má nadstandardní vztahy s Izraelem, zatímco Velké Británii je Evropa celkem lhostejná. Jak to skloubit,“ nechápe poslanec.

Otázky a odpovědi Daniela Korteho ZDE

Jiný ze čtenářů má strach, co může způsobit konvoj americké armády, projíždějící Evropou, ze strany Ruska. „Co když to Rusko vyprovokuje k nějaké násilné - obrané akci,“ zamýšlí se.

Korte se jal vysvětlovat: „Armáda USA ukončila cvičení v Pobaltí, jež má oprávněné obavy o svou bezpečnost v souvislosti s ruskou agresí vůči Ukrajině“. Pokud by se prý Rusko ve své paranoi cítilo ohrožené, mohlo by reagovat v době, kdy Američané byli v Pobaltí. „Proč by mělo přistupovat k "obranné" akci, až bude konvoj ve svých kasárnách tisíce kilometrů od ruských hranic,“ nechápe.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Jiný čtenář předestřel poslanci výrok ministra obrany Stropnického, že se děsí výroku prezidenta Putina o rozpadu Sovětského svazu jako největší chybě století. Korte se přiznal, že tyto obavy sdílí. „ČR byla zavlečena do mocenské sféry vlivu a že Putinova doktrína zní: "Rusko je všude, kde jsou (a byli) Rusové," varoval Korte a znovu odkázal na svou oblíbenou zprávu BIS.

Dále byl Kortemu předložen ke komentáři výrok Miroslavy Němcové, že ruské výhružky jadernými zbraněmi Dánsku ohrožují bezpečnost v Evropě.

„Hysterické výhrůžky 143 milionové Ruské federace 5,5 milionovému Dánskému království vyvěrají z paranoického "strachu" z vnějšího ohrožení,“ myslí si. K tomu dodal, že současné sance na Rusko očividně fungují a zasahují jej na citlivých místech.

Pokud jde o protiraketový systém NATO, kvůli kterému vše vzniklo, i Rusové prý dobře vědí, že je obranný.

„Partneři v EU a spojenci NATO (tedy i ČR) by měli dát Rusku jednoznačně na vědomí, že zvolit si svůj způsob obrany je svrchovaným právem každé země bez ohledu na to, co i o tom myslí Marťané ,“ vzkázal dále poslanec TOP 09.

Do třetice pak čtenáře odkázal na zprávu BIS, když byl tázán na to, proč u nás tolik lidí sympatizuje s Putinem a zda to není naše ostuda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…