Daniel Kroupa: Ústava počítá s demokracií. Občané mají právo projevit odpor. Bojím se, že Babiš ovládne ČT

02.03.2020 12:24 | Komerční článek

V neděli 1. března uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii demonstraci na obranu institucí, jako je instituce ombudsmana. Na akci promluvil také vysokoškolský pedagog a filosof Daniel Kroupa, který občanům připomněl, že naše Ústava počítá s neměnností některých demokratických pilířů a principů. A pokud se kdokoli odváží tyto principy měnit, občané mají právo na to projevit odpor. V rozhovoru pro server Forum24.cz Pavla Šafra svou myšlenku dále rozvedl.

Daniel Kroupa: Ústava počítá s demokracií. Občané mají právo projevit odpor. Bojím se, že Babiš ovládne ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš spolu s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem uklidňovali situaci kolem koronaviru. Nepropadejte panice, není třeba dělat zásoby potravin...

Kroupa má za to, že Milion chvilek správně tlačí české politiky k tomu, aby uchovali při životě českou demokracii. Jinak hrozí, že dopadneme jako v únoru roku 1948, kdy moc v zemi uchvátili komunisté.

Chtěl jsem upozornit na to, že některé postupy jsou velmi podobné. A že je důležité, aby se proti takovýmto krokům vystupovalo ve chvíli, kdy jsou ještě malé, protože až budou velké, tak už nebude možné se jim ubránit. To, co se děje v dnešní společnosti, je do určité míry podobné tomu, co se dělo v roce 1948. Do státních institucí, které mají fungovat nezávisle na politických stranách, si vládnoucí strany dosazují svoje lidi. Vzniká tak jednotná politická vůle, která prakticky ruší dělbu moci,“ poznamenal Kroupa.

V tuto chvíli k obraně demokracie volá např. demokratické opoziční strany, ale pokud spolu tyto nedokážou více spolupracovat, např. v nadcházejících krajských volbách, přijde podle Kroupy čas na ustavení nového širokého občanského hnutí, jakési obdoby Občanského fóra, na kterém by se mohla podílet i dnešní politická opozice.

Kroupa se obává, že ohrožena jsou mimo jiné veřejnoprávní média, protože předseda vlády Andrej Babiš se spolu se svými spřízněnými politiky může pokusit obměnit kupříkladu složení Rady ČT tak, aby nad veřejnoprávní televizí získal kontrolu. Nezávislá veřejnoprávní média jsou přitom jedním z pilířů demokracie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…