Daniel Landa se opřel do Miloše Zemana: „Snad se to k vám dostane...“

12.10.2020 19:18

Zpěvák Daniel Landa se na Facebooku vymezil vůči výrokům prezidenta Miloše Zemana. Prezident o víkendu prohlásil, že v nastalé krizi krachují pouze neschopní podnikatelé, urazil herce a umělce, kteří podle něj nejlépe tvoří hladoví, a takzvanou pražskou kavárnu označil za blbečky. „Máte pravdu, pane prezidente. Hladoví a zoufalí umělci skutečně tvořili velmi silné písně. A potom je také jako obří sbor zpívaly statisíce hrdel,“ reagoval Landa a dodal, že by se Zemanovi jejich zpěv nemusel líbit.

Daniel Landa se opřel do Miloše Zemana: „Snad se to k vám dostane...“
Foto: repro Facebook
Popisek: Skladatel a zpěvák Daniel Landa

Prezident Zeman v rozhovoru pro MF Dnes naznačil, že krachují jen neschopní podnikatelé, kteří neměli dostatečně našetřeno. „Nechci být cynik, ale někdy natahují ruku i podniky, které by za normálních okolností zkrachovaly, i kdyby tady žádný koronavirus nebyl. Čili jsem zastáncem toho, čemu se říká COVID III. To znamená dlouhodobé, státem garantované úvěry s nízkou úrokovou sazbou a s odloženou dobou splatnosti,“ sdělil s tím, že „když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, nu, tak se pročistí trh“.

„Já si myslím, že majitelé restaurací, pokud jejich restaurace v minulosti prosperovaly, tak mají přece jen určitý polštář,“ řekl prezident podobnou myšlenku ohledně krachujících restaurací a pustil se také do herců a umělců. Těm vzkázal, že nejlépe tvoří, když jsou hladoví. „Není mně to vůbec líto,“ prohlásil pak druhý den na dotazy novinářů, zda to nepřehnal.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí
Zkritizoval také takzvanou pražskou kavárnu, která podle něj v době zavřených klubů alespoň bude číst a vzdělávat se. „Když zavřete noční kluby a la Techtle Mechtle, do kterých chodí pražská smetánka, tak budou sedět, číst knihy, jak doporučuje Prymula, a zvyšovat tím svou beztak nízkou vzdělanostní úroveň.“ K poznámce, že právě za tento názor schytával na sociálních sítích kritiku, prezident podotkl: „Tzv. hejtrům, tedy lidem, kteří šíří nenávist, říkám internetoví blbečci. A vážit si názorů internetových blbečků může jenom další blbeček.“

Nakonec to schytal i zpěvák Dan Hůlka, který vystupoval na demonstraci kritizující vládní opatření a hlasitě je odmítal jako omezení svobody. „Doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí,“ vzkázal umělci prezident.

Zemanova slova si ale nenechal líbit zpěvák Daniel Landa. „Máte pravdu, pane prezidente. Hladoví a zoufalí umělci skutečně tvořili velmi silné písně. A potom je také jako obří sbor zpívaly statisíce hrdel těch, jak říkáte, neschopných, zkrachovalých, nezaměstnaných a hladových blbečků. Ale nejsem si tak úplně jistý, zda se vám to potom bude líbit. Přeju vám zdraví, důstojnost a možná i trochu pokory a úcty vůči ‚vašim‘ lidem v nouzi. Snad se to k vám dostane. Váš svobodný a hrdý občan Landa,“ napsal zpěvák.

Landa v létě také vystupoval proti vládním opatřením, která považuje za přehnaná. Zároveň vydal Blanický manifest za svobodu 2020 a doufá, že se díky tomu vytvoří myšlenková platforma, kde budou lidé sdílet své problémy a nesouhlasy s politiky a českým státem. „Stát a Evropská unie přebírá za občana komplexní myšlení,“ píše například Landa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …