Daniela Drtinová na rovinu o islámu

09.07.2015 18:14

Funguje tady autocenzura, kdy se mnozí novináři bojí psát o některých věcech, aby měli i další měsíc z čeho zaplatit byt, posteskla si známá moderátorka Daniela Drtinová v rozhovoru, který poskytla serveru Svobodné fórum. Kromě jiných otázek se ale věnovala i horkému tématu těchto dnů – zda se naše společnost nevystavuje riziku, když bude přijímat množství uprchlíků muslimského vyznání.

Daniela Drtinová na rovinu o islámu
Foto: pixabay.com
Popisek: Islám - ilustrační foto

Nejprve ale Drtinová upozornila na to, že autocenzura se rodí z cenzury, kterou aplikují ve svých médiích mnozí vydavatelé a majitelé s ohledem na své obchodní, ale i politické zájmy. Prý se to zdaleka netýká jen manažerů soukromých médií. „Novináři naprosto přesně vycítí, o čem nemají psát nebo točit,“ vysvětlila.

Panuje u nás přemrštěná politická korektnost

Podle Drtinové panuje u nás „naprosto přemrštěná politická korektnost“. Domnívá se, že v Česku se vůbec nevede seriózní a informačně kvalitní diskuse o islámu. „Protože většina lidí, novináře nevyjímaje, vůbec neví, jak by se o tom měli bavit, aby nebyli nařčeni z toho, že jejich otázky či názory jsou ‚neslušné‘,“ uvedla s tím, že to je ale chyba.

V souvislosti s uprchlickou vlnou bychom se podle Drtinové měli ptát politiků a vysokých úředníků, kteří o budoucnosti rozhodují, zda mají informace o tom, s jakým záměrem ti lidé na Západ přicházejí, a jestli se chtějí integrovat. A také jak se dívají na západní hodnoty, zda jimi naopak neopovrhují jako příliš konzumními a rozvolněnými.

Ptejme se, jestli je islám politické náboženství

Podle Drtinové bychom se také měli ptát, zda islám je či není politické náboženství, jestli klade či neklade požadavky na státy, do kterých jeho nositelé nově přicházejí. „Měli bychom se zajímat o to, zda právo šaría je právo po staletí neměnné a nezměnitelné nebo jestli se přizpůsobuje společenskému pokroku a mění například práva žen k lepšímu. A hlavně zda nově příchozí cítí respekt k západnímu konceptu práva a hodnot nebo jestli lpí na svých právních pravidlech na základě svých tradic a kultur,“ myslí si novinářka.

Celý rozhovor je ZDE

Rovněž bychom se prý měli ptát, proč se v Německu integrace povedla a proč ve Francii už méně. „Pomoci bližnímu v nouzi patří k hodnotám západního civilizačního okruhu, ale ptát se a moci se rozhodnout nesmí být považováno za neslušné. Těch otázek je hodně. Jen si nejsem jistá, zda je v Česku koho se ptát. A vlastně si tím nejsem jistá ani u evropských politických elit,“ posteskla si.

Státy by měly mít možnost nově příchozí prolustrovat

Na jednu stranu přiznává, že si nedovede představit, že bychom nepomohli rodinám, které potřebují pomoc a utíkají, aby zachránily sobě a svým dětem holý život před islamisty.

Zároveň si ale myslí, že by jednotlivé národní státy měly mít možnost nově příchozí „prolustrovat“. „Zjistit, zda ti lidé nemají kriminální nebo teroristickou minulost. Nově příchozí by mohli třeba složit nějaký slib, že přijmou naše pravidla a hodnoty,“ myslí si. A věří, že s muslimy může být soužití klidné, nikoliv ovšem s islamisty.

Drtinová také naznačuje, že by se česká společnost měla více otevřít, když říká, že každá přehnaně uzavřená společnost se okrádá o možnost vidět život z různých perspektiv. „Zároveň ale souhlasím s těmi, kteří říkají, že multikulturalismus jako koncept nevyšel. Nicméně si nemyslím, že by nám pár set Syřanů obrátilo Česko vzhůru nohama,“ dodala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…