Dánsko nasazuje náhubek. Občan kritizoval islám na Facebooku a teď byl za to odsouzen

19.02.2016 20:39

Minulý týden došlo v Dánsku k přelomovému rozsudku. Okresní soud rozhodl o vině dánského občana, který v listopadu 2013 kritizoval na Facebooku islám. Novinářka Judith Bergmanová poukazuje na obavy z toho, že precedenční rozsudek může nasadit „náhubek“ všem odpůrcům islámu a ohrozit tak svobodu slova.

Dánsko nasazuje náhubek. Občan kritizoval islám na Facebooku a teď byl za to odsouzen
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

„Ideologie islámu je stejně odporná, nechutná, despotická a misantropická jako nacismus. Masivní migrace islamistů je ta naprosto nejhorší věc, co se Dánsku v novodobé historii přihodila,“ napsal rozzlobený Dán před více než dvěma lety na Facebooku a podle soudu tak porušil paragraf § 266b trestního zákona, který trestá pokutou nebo odnětím svobody veřejné vyhrožování, výhrůžky, urážky nebo ponižování osob z důvodu jejich rasy, barvy pleti, národnostního/etnického původu, víry nebo sexuální orientace. Nejmenovaný muž byl odsouzen k pokutě 1600 dánských korun, což představuje v přepočtu 240 dolarů.

„Okresní soud v odůvodnění rozsudku uvedl, že komentář obžalovaného byl příliš zevšeobecňující a urážel příznivce islámu. Muži nepomohla ani obhajoba odvolávající se na to, že hovořil konkrétně o ideologii islámu, a nikoli o islámu jako takovém. Soud se ovšem usnesl na tom, že k tomuto vysvětlení přihlížet nebude,“ píše Judith Bergmanová a konstatuje, že poukazovat od této chvíle na kruté aspekty islámu je v Dánsku považováno za trestný čin, protože je vůči muslimům urážlivý a ponižuje je. „Státní zástupkyně Bente Schnacková připustila, že nebyl brán ohled na rozdíl mezi islámem coby ideologií a islámem jako náboženstvím, protože je prý obtížné to rozlišit,“ uvádí Bergmanová.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Jak Bergmanová zmiňuje, rozhodnutí soudu je v Dánsku hojně kritizováno. Ovšem dva přední profesoři na dánské trestní právo s přísným rozsudkem naopak souhlasí. „Paragraf 266b hovoří jasnou řečí. Pokud ten člověk srovnával islamisty s nacisty, nemyslel to jistě jako kompliment,“ argumentoval profesor Gorm Toftegaard Nielsen. Okresní soud tak podle Bergmanové fakticky vyhověl vlivné Organizaci islámské spolupráce, která nedávno na půdě OSN prosadila rezoluci 16/18. Ta je sice pro členské státy OSN nezávazná, ale v podstatě kriminalizuje jakoukoli kritiku náboženství.

„Když ale v říjnu 2014 imám z mešity v Odense Mohamed Al Khaled Samha nazýval veřejně Židy potomky opic a prasat a byl vyšetřován v souvislosti s porušováním paragrafu § 266b, nakonec nebyl žádným způsobem dále popotahován,“ podivuje se Bergmanová dvojímu metru, který prý soudy uplatňují vůči muslimům a rodilým Dánům, a uvádí další podobný případ. „V červenci 2014 se zase dánský imám Abu Bilal Ismail modlil při kázání v berlínské mešitě za smrt Židů. O celém případu byla uvědoměna i dánská policie, ale žádné kroky proti Ismailovi nepodnikla. Německé soudy jej nakonec vloni v prosinci odsoudily k pokutě ve výši 10 000 eur za podněcování nenávisti vůči Židům.“

V únoru 2015 zase podceňoval k nenávisti vůči Židům v kodaňské mešitě imám Hajj Said. Jeho kázání se mimochodem zúčastnil také vrah Dana Uzana v kodaňské synagoze. „Dánská policie imáma následně vyšetřovala a státní zástupkyni doporučila, aby byl Said obviněn na základě porušení paragrafu § 266b. Státní zástupkyně však byla z neznámých důvodů proti a imám obviněn nakonec nebyl,“ referuje Bergmanová a konstatuje, že v Dánsku je zločinem kritizovat islám a islamisty, ale nazývat Židy potomky opic a prasat či vyzývat v mešitě k jejich zabíjení je naopak beztrestné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…