Darování spermií a umělé oplodnění. To se bude dnes řešit u Jílkové

26.05.2016 15:01

Dnešní pořad Máte slovo na ČT1 moderátorky Michaely Jílkové se bude věnovat dárcovství spermií a vajíček. Je správné, že je dárcovství anonymní? Nehrozí incest u dětí ze zkumavky? A jste pro umělé oplodnění žen bez partnera? I na to budou odpovídat hosté, kteří do pořadu zavítají.

Darování spermií a umělé oplodnění. To se bude dnes řešit u Jílkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

„Anonymita dárců spermií a vajíček je rozhodně správná,“ myslí si vedoucí Centra asistované reprodukce Praha Podolí Jitka Řezáčová, která bude jedním z hostů. S anonymitou souhlasí i další žena, která se natáčení zúčastní – psycholožka na klinice asistované reprodukce Jana Březinová. Jiného názoru je oproti tomu pravoslavný kněz Libor Serafím Halík. „Za nesprávné pokládám i samotné dárcovství spermií a vajíček, ať už zdarma, či za peníze, kvůli obrovské možnosti manipulace s nimi ze strany laborantů, lékařů či některých vědeckých šílenců,“ podotýká Halík. Podle něj Pán Bůh dobře věděl, proč je oplodnění vhodné jen v lidském těle, a ne ve zkumavce v cizích rukách. „Má to být intimní záležitost mezi mužem a ženou. Tovární velkovýrobna dětí je zlo,“ myslí si. 

Obdobného názoru je také bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek. „Podle mě jde o dekadenci civilizace. Je naprosto absurdní, aby ženy bez partnera měly mít možnost umělého oplodnění. To je jen další krok k definitivnímu rozkladu rodiny,“ myslí si. 

Pro zrušení anonymizace dárcovství je také poslanec ANO Martin Komárek. „Dítě má mít právo se dovědět, kdo je jeho biologický rodič,“ tvrdí. 

Své řekne také Petra Hanzelínová, jež má s partnerkou dvě děti z umělého oplodnění, či ředitelka odboru rodinné politiky a politiky stárnutí ministerstva práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Za Mladé křesťanské demokraty vystoupí s názorem proti anonymnímu dárcovství Pavel Horáček.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …