David Rath má pro ČSSD návrh na řešení jejích problémů. Má udělat tři věci

20.10.2018 15:39

Někdejší sociální demokrat a hejtman Středočeského kraje obžalovaný v korupční kauze David Rath zhodnotil situaci dnešní ČSSD. Podle Ratha je na tom teď sociální demokracie hodně zle a podle Ratha ji mohou zachránit jen tři věci.

David Rath má pro ČSSD návrh na řešení jejích problémů. Má udělat tři věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

David Rath prošel oběma tradičními velkými českými stranami; v devadesátých letech minulého století byl členem ODS, na počátku nového tisíciletí zavítal do řad ČSSD. A dnes tuto stranu hodnotí velmi kritickým okem. Současné vedení ČSSD vnímá jako lidi, kteří celý život bažili jen po funkcích, nejlépe po ministerských křeslech, ale osud ČSSD jim je údajně lhostejný.

„Všichni se celý svůj život za někým vezli. Už v útlém mládí vlezli do strany a šikovně se přilepili k někomu schopnějšímu a ten je po celou dobu táhl. Takřka je to nestálo žádnou práci a přemýšlení. Mlčky a bez zájmu odseděli tisíce hodin na schůzích, které využívali jen k budování osobních kontaktů a příležitostným intrikám dostat se na dobré místo kandidátky. To jediné se za ta desetiletí naučili výborně. Jsou mistři v obchodování s funkcemi,“ napsal Rath na blogu Aktuálně.cz.

„Naučili se i mydlit schody těm schopnějším a každou konkurenci okolo sebe hned v zárodku zahubili. Snášeli a nechávali žít jen ještě neschopnější a línější. Do čelního střetu nikdy nešli. Neměli na to rétorické schopnosti, znalosti, vtip ani odvahu. Stačilo jen v pohodlí kanceláří čekat, až schopnější budou postupně zlikvidováni nebo se zaříznou sami, třeba i proto, že byli aktivní a nebáli se riskovat,“ pokračoval Rath.

Pokud má být ČSSD zachráněna, má prý jen dvě možnosti. Strana musí do čela dosadit schopného lídra, který byl měl v podstatě pravomoci diktátora a stranu by přebudoval. Nikoho takového však Rath v ČSSD nevidí. Další možností je, že úspěšní politici ČSSD jako Jan Birke nebo Petr Vícha a několik dalších usednou do vedení a pokusí se stranu vyvést ze současného marasmu.

Pokud se nepodaří ani jeden z obou plánů, je tu podle Ratha ještě třetí. Schopní politici mohou založit novou ČSSD, ČSSD nezatíženou skandály.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…