Dávky se prý vyplácejí v termínu, ale není to zadarmo

24.02.2012 16:18

Vyřizování dávek, které v lednu provázely problémy a kritika, funguje podle vedení úřadů práce v únoru bez větších obtíží. Fronty se netvoří a potřební dostávají pomoc od státu většinou v termínu. Podle odborářů a některých úředníků je situace ale stále napjatá, nový počítačový systém má do ideálního provozu daleko a dál se musí pracovat přesčas i o víkendech. Podle dohody odborů s vedením ministerstva práce a centrálního úřadu práce by se všechny nedostatky měly odstranit nejpozději do konce března.

Dávky se prý vyplácejí v termínu, ale není to zadarmo
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

"Obecně se nedá mluvit o výrazném zlepšení. Problémy přetrvávají. Takzvaný komfort při užívání systému by měl být přece standardem. Nejsme úplně přesvědčeni o tom, že od dubna bude vše bez problémů," řekl ČTK předák odborů z úřadů práce Vlastimil Neuman. Přesčasů i víkendových směn podle něj sice ubylo, ale úředníci je mají dál. Někteří pracovníci pak dali výpověď. Neuman míní, že to může souviset s přechodem na nový systém. "V úřadech pracují hlavně ženy. Pracovní i časový nápor s rodinou může být složité skloubit," řekl.

Podle zaměstnanců kontaktního pracoviště v Litoměřicích se situace ani v lednu příliš nezlepšila. Ve Štětí na Litoměřicku odcházEjí v březnu prý všechny pracovnice. Problémy se v únoru objevily u agendy zaměstnanosti. "Nový software nefunguje, pracujeme ve wordu a telefonujeme si," popsala zaměstnankyně, která si nepřála zveřejnit jméno. Podle ní se sice dávky už nevyplácejí hotově, ale není zpětná vazba, co a jak se vydalo.

O víkendu do práce

I když systém funguje podle úřednic moravskoslezských poboček lépe, stejně někde chodily do práce o víkendech. "Problémy jsou, určitě ne všichni klienti dostanou tento měsíc dávky včas," řekla jedna z úřednic úřadu práce v Ostravě. Podle informací z radnic měst s mnoha sociálně slabými obyvateli vzrostly dluhy na nájemném, protože lidé nedostali dávky včas.

V únoru museli v sobotu pracovat i úředníci královéhradeckého úřadu práce. "Několik pracovníků půjde do práce i tuto sobotu, ale věřím, že je to na hodně dlouhou dobu poslední pracovní sobota," řekl ředitel úřadu Martin Horák. Podle něj v lednu a únoru dali v Hradci Králové výpověď dva zaměstnanci. Nedokázal říct, zda to souviselo s novým systémem. Horák řekl, že se podařilo dávky vyplatit v termínu. Fronty nebyly. "Možná je to tím, že jsou jarní prázdniny. Víc lidí také chodí v pondělí a ve středu," řekla jedna z klientek.

Problém: špatné připojení na internet

Situace se ustaluje i na Pardubicku. Práci ale prý brzdí zdlouhavé zadávání dat či slabé internetové připojení. Podle šéfa pardubického úřadu práce Petra Klimpla se ale komfort při používání systému lepší a úředníci si na nový model zvykají.

Podle ředitele jihlavského úřadu práce Jiřího Hrdličky jsou všechny žádosti tamních klientů zpracované, pokud lidé vše potřebné doložili. Podle pracovníků jihlavského úřadu, kteří si nepřáli zveřejnit jména, je situace pořád napjatá. Desítky lidí pracovaly i minulý víkend. Problémy s programem se týkají nejen dávek, ale i další agendy.

Místo počítače do sešitu

Podle šéfa odborů brněnského úřadu práce Ivana Sedláčka se stav lepší, ale přesčasy budou potřeba ještě několik týdnů. "Spousta věcí se píše do sešitu, na papíry a bude nutné je dostat do počítače," uvedl odborář. Podle něj jsou fronty na úřadě nárazové, a ne velké.

Ve Zlínském kraji mají někteří klienti podpory už na svých účtech, složenky by měly dorazit nejpozději do začátku příštího týdne. Příkaz k vyplacení většiny dávek v hmotné nouzi odešel 20. února. Pokud by podle mluvčí zlínského úřadu Miriam Majdyšové vznikly problémy, úřad vyplatí peníze v hotovosti. Nový počítačový systém i přes řadu úprav prý stále ideálně nefunguje, úřadu také chybějí pracovníci.

Úřad práce na jihu Čech podle ředitele Ivana Loukoty nedostal žádnou stížnost, všechny dávky vyplatil v termínu. "V únoru muselo do práce v sobotu asi jenom deset úředníků," řekl Loukota.

Situace s uklidňuje, deadline stíháme

Na úřadech práce v Karlovarském kraji se po lednovém náporu situace zvolna uklidňuje. "Klienti sice byli někdy zvyklí dostávat dávky dříve, ale zákonný termín stíháme," uvedla mluvčí karlovarského úřadu Veronika Rohošková. Některá pracoviště se musela personálně posílit.

Podle ředitelky středočeského úřadu práce v Příbrami Renaty Malichové problémy s programem byly odstraněny. Pracoviště s nižším počtem zaměstnanců posílilo sedm úředníků. Stále ale musejí někteří zaměstnanci pracovat přesčas.

Větší problémy nehlásí ani úřady z Olomouckého kraje. "Pouze u lidí, kteří měli v žádostech formální nedostatky či nedoložené údaje, jsou žádosti pozastavené či přerušené," uvedl krajský ředitel úřadu práce v Olomouci Jiří Šabata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …