Dědku, nemáš právo žít. Vít Bárta je zděšen a obviňuje vládu

11.03.2013 10:23

Vít Bárta (Věci veřejné) je zděšený z fanouškovských skupin na sociální síti Facebook, které jsou orientovány proti starším a starým lidem a podporují nenávist k nim. Podle poslance je tento postoj mladých ke starším lidem hypoteticky podporován i chováním české vlády. Bárta své obavy vyjadřuje na svém webu Vitbarta.cz.

Dědku, nemáš právo žít. Vít Bárta je zděšen a obviňuje vládu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda VV Vít Bárta v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Bárta svým příspěvkem reaguje na podnět, který prý přišel od "rozhořčeného uživatele“ sociální sítě Facebook poslankyni Janě Drastichové (VV), ve kterém si dotyčný stěžuje na vznik skupiny s názvem "Lidé nad 50 let nemají právo žít“, která provolává heslo: "Důchodci zatěžují naši ekonomiku. Pokud každého neproduktivního člověka zabijeme, tak bude práce pro mladé a peníze pro stát. Biologicky přestává být člověk člověkem kolem padesátého roku.“

Vít Bárta připomíná ve svém příspěvku, že i sympatizantům této - dle jeho slov – fašizující stránky se může za několik desítek let stát, že budou sedět u nějakého média a číst o sobě jako o nepotřebných lidech. Navíc si prý neuvědomují, že i oni jednou budou staří, ani to, že přínos a zkušenosti lidí nad padesát let jsou nezpochybnitelné.

"Americký herec Anthony Quinn hrál ve filmu ještě v 85 letech. Česká herečka Zita Kabátová se objevila ve filmu ve svých 96 letech. Kolik vynálezů vzniklo díky zkušenostem lidí starších padesáti let! Mladí, kteří nenosí brýle, aby náhodou nevypadali blbě, a mají namísto nich kontaktní čočky, by měli smůlu. Otto Wichterle uplatnil svůj vynález kontaktních čoček 'až‘ ve svých 52 letech,“ připomíná poslanec.

Může za to vláda?

Bárta zároveň nastoluje hypotetickou otázku k zamyšlení, zda není tento postoj mladých ke "starým“ podpořen i chováním české vlády. "Sociální reformy jsou asociální a dají se přirovnat k starověké řecké Spartě, kde staří lidé a mrzáci byli shozeni ze skály. U nás je to samozřejmě podstatně sofistikovanější a jakoby lidštější. Formou zákonů, které mají vést k úspoře státních financí, se diskriminují tělesně postižení lidé nebo důchodci,“ přidává Jana Drastichová. "Pokud se náš stát nestane skutečně sociálním, pak se situace lepšit nebude,“ dodává poslankyně.

Mgr. Jana Drastichová

  • BPP
  • Vaše dotazy ráda zodpovím na svém Facebooku.

Bárta také varuje nad výroky typu "Proč toho dědka nevyhodí, vždyť místo něj by tam mohl dělat někdo mladý,“ které prý občas slýcháme. Podle něj ale seniorům takový přístup a nevraživé pohledy ničí i poslední zbytky sebedůvěry a sebejistoty.

"Všichni si musíme uvědomit, že člověk je užitečný v každém věku. Podpořme staré lidi alespoň tím, že je budeme akceptovat s úctou, jakou si právem zaslouží. I oni pro nás udělali v produktivním věku dost. Těch několik mladých křiklounů svět nezmění. Doufejme. Jen se snaží dělat zlou krev a asociální metody státu jim v tom vydatně sekundují. Je načase abychom se začali chovat jako lidé. Všichni,“ zamýšlí se Bárta.

Poslanec uzavírá svůj příspěvek úvahou, zda by nám neprospěl přístup některých asijských zemí, kde je po staletí morální povinností každého dítěte postarat se o své rodiče ve stáří. "Dělat hon na seniory a deklarovat, že nemají právo žít, je velmi drsné a nespravedlivé. Do naší společnosti takový postoj nepatří,“ dodává rozhodně Vít Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…