Dědo, tu starou flintu musíš nahlásit, i když už nestřílí? Chovancův úřad chystá změny

20.02.2017 8:22

Zatímco ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v posledních týdnech prosazuje změnu Ústavy, která by přímo zakotvila právo občanů vlastnit zbraň, jeho ministerstvo nyní do vlády posílá návrh nařízení, které může naopak poštvat policisty na ty, kteří mají doma jako dekoraci na zdi třeba starou pušku se zavařenou hlavní, která už nikdy vystřelit nemůže. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Dědo, tu starou flintu musíš nahlásit, i když už nestřílí? Chovancův úřad chystá změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Znehodnocený samopal vzor 58, který je dodnes ve výzbroji české armády, je mezi zájemci o vojenskou historii hitem. A to třeba jako dekorace domů na zeď. Například na aukčním serveru Aukro.cz je i díky množství kusů, které v minulosti armáda prodala, k mání už za tři tisíce korun.

Navzdory tomu, že už téměř rok platí nařízení EU. To prodej či i darování takových znehodnocených zbraní zakazuje, upozorňuje list.

Ministerstvo vnitra nyní předkládá do vlády návrh, který tvrdý postup EU proti zbraním, jež už nikdy střílet nemohou, překvapivě ještě rozšiřuje. Zakázaný bude nejen prodej, ale podle názoru právníků už i samotné držení. Majitelům automatických znehodnocených zbraní (tedy i zmiňovaného samopalu vz. 58) by tak mohly hrozit až dva roky vězení za nedovolené ozbrojování, upozorňuje list. A to přesto, že ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) proti zbraňovým restrikcím tvrdě vystupuje a byl by nejraději, kdyby právo držet funkční pistoli či pušku na obranu proti teroristům bylo už v Ústavě.

„Navrhované nařízení vlády považuje za znehodnocené zbraně pouze ty, které mají ověřovací značku dle vyhlášky z roku 2002. Ostatní zbraně se stanou právně opět zbraněmi původních kategorií,“ řekl listu právník Radek Ondruš, který se specializuje na zbrojní právo.

Kolik zbraní znehodnocených před rokem 2003 v Česku mezi lidmi je, se špatně odhaduje. Podle listu to mohou být desítky tisíc. Pokud nařízení vláda schválí, svou dekoraci by podle právníků měli tak nejspíše odevzdat na policii.

Ministerstvo vnitra odmítá, že by v návrhu udělalo nějakou chybu. „Držitelé znehodnocených zbraní podle předcházejících právních předpisů se nedovoleného ozbrojování nedopouštějí. Existuje tu kontinuita právního řádu a oni tyto zbraně nabyli a drží legálně. Nově je již nebudou moci uvést na trh (prodat). Mohou je však i nadále držet,“ ujišťuje mluvčí Ministerstva vnitra Hana Malá.

Tvrzení ministerstva má ale podle listu háček. Návrh nařízení návod na zacházení se starými znehodnocenými zbraněmi vůbec nedává.

O tom, co je protizákonné, nerozhodují ministerští úředníci, ale konkrétní policisté či státní zástupci. Záležitost mohou posoudit opačně, upozorňuje list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…