Deficit veřejných financí by prý do roku 2018 měl klesnout o dvě třetiny

24.04.2015 14:34

Deficit veřejných financí bude podle ministerstva financí postupně klesat z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) až na 0,6 procenta HDP v roce 2018. Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, kterou v pondělí projedná vláda. Loni byl deficit veřejných financí 1,98 procenta HDP. Vláda v pondělí projedná i zprávu o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí.

Deficit veřejných financí by prý do roku 2018 měl klesnout o dvě třetiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. EU vyžaduje mimo jiné pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. 
   
"Plán ministerstva financí na snižování deficitu hodnotíme jako realistický a kýžený. Česká republika se, co se tohoto ukazatele týče, loni pohybovala pod průměrem jak zemí Evropské unie, tak eurozóny, což je jistě pozitivní. Podobnou situaci lze očekávat i letos," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda. 
   
Pokud by deficit v roce 2018 opravdu klesl až na 0,6 procenta HDP, jednalo by se podle Kovandy o nejnižší deficit veřejných financí v tomto tisíciletí. "Takový vývoj by dále snížil náklady na obsluhu českého dluhu, neboť by se investoři díky sníženému riziku investice do českého dluhu spokojili s nižším výnosem," dodal. 
   
Program zároveň počítá s tím, že ekonomika poroste letos o 2,7 procenta. V příštím roce její růst zpomalí na 2,5 procenta. V letech 2017 a 2018 by měla česká ekonomika růst o 2,3 procenta. 
   
Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad. 
   
Vláda v pondělí projedná také zprávu o vývoji státního rozpočtu za první čtvrtletí. Státní rozpočet skončil ke konci března s přebytkem 19,9 miliardy korun. Celkové příjmy rozpočtu ke konci března činily 314,5 miliardy korun a celkové výdaje 294,6 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…