Dejte si pozor, nebo zoufalí horníci uchopí věci do vlastních rukou. Odborář Středula varoval z rádia

23.05.2016 18:23

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu varoval, že horníci, kteří nedostanou mzdu, ztratí schopnost živit své rodiny. V této pozici by se mohli rozhodnout uchopit věci do vlastních rukou. Zmínil i jméno Zdeňka Baly, někdejšího vlastníka firmy, a odpověděl na otázku, zda si myslí, že se státní zástupci tohoto miliardáře bojí.

Dejte si pozor, nebo zoufalí horníci uchopí věci do vlastních rukou. Odborář Středula varoval z rádia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Na prvním místě zmínil odborářský host mzdy. „Apeluji na to, aby se tak stalo, aby výplaty vyplaceny byly. Pokud by k tomu nedošlo, tak by horníci mohli vzít věci do vlastních rukou,“ varoval Středula. Co měl přesně na mysli? Horníci mohou stávkovat, mohou zůstat pod zemí, což s sebou ponese nemalé nebezpečí a tak podobně.

Ve vysílání také zaznělo, že OKD je dnes v nové situaci, protože za horníky nebyla zaplacena část sociálního pojištění – asi 70 milionů korun. Stát se tak fakticky stává věřitelem. Pokud nemá OKD už na sociální pojištění, je velmi pravděpodobné, že v červnu nebudou zaplaceny ani mzdy za květnovou práci. „Ale ti lidé tam pracují, ti lidé se o důl starají. Důl je živý organismus, to nejsou jen čtyři stěny. Je tam plyn a může to tam být nebezpečné,“ varoval odborář.

Bojí se státní zástupci miliardáře?

Nabízí se možnost, že OKD odkoupí miliardář Pavel Tykač. Pokud to myslí vážně a důl bude dál fungovat, je to podle Středuly dobrá zpráva. Přesto by to znamenalo, že dojde na propouštění stovek až tisíc zaměstnanců. Nový vlastník by se mohl postarat o to, aby to propouštění bylo postupné a co nejmírnější. Provozování dolu je navíc velmi náročné. Vyžaduje to specifické dovednosti a vědomosti. Středula znovu zmínil bezpečnost, a to nejen pro lidi pod povrchem, ale i pro lidi žijící nad doly.

Ve druhé polovině pořadu Středula odmítal říci, zda souhlasí s prezidentem Milošem Zemanem v tom, že miliardář Zdeněk Bakala je zloděj a zaslouží si zavřít. Středula konstatoval, že je to věc orgánů činných v trestním řízení. Zdá se mu ale, že se orgány činné v trestním řízení nezajímaly o firmu tak, jak by bylo třeba. Státní zástupci možná nekonali a odborář si klade otázku, proč vlastně. Myslíte si, že se státní zástupci báli vlivu pana Bakaly?“ ptala se moderátorka. „Já nevím, jestli se báli, ale nekonali. Já bych si moc přál, aby to tak nebylo, aby to bylo tak, že státní zástupci shromažďují podklady už dlouho,“ poznamenal host.

Na základě takových podkladů by pak bylo možné říci, co Zdeněk Bakala s firmou opravdu udělal, zda o ni pečoval, jak měl, či nikoli. A bylo by z toho možné odvodit i patřičnou odpovědnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …