Dělá pro vlast 18 hodin denně, zadarmo. Schillerová hájila Babiše, reportér ji tlačil do reakce na dotační audit

07.06.2019 19:21

Dnešním hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byla ministryně financí Alena Schillerová. A řeč byla samozřejmě i o návrhu auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů současného premiéra Andreje Babiše (ANO).

Dělá pro vlast 18 hodin denně, zadarmo. Schillerová hájila Babiše, reportér ji tlačil do reakce na dotační audit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová k výsledkům státního rozpočtu za rok 2018

„V tuto chvíli ještě nezačaly běžet procesní lhůty pro zpracování připomínek. Experti na tom ale již pracují, já do toho nijak nezasahuji,“ podotkla Schillerová s tím, že se čeká na český překlad. Právě od toho data pak běží dané procesní lhůty. Sama Schillerová auditní zprávu v angličtině ještě neviděla. „Já jsem toho tolik četla v médiích, že mi to stačí,“ sdělila. Podle svých slov se raději věnuje vládě, Poslanecké sněmovně, rozpočtu, EET. „Budu čekat až na finální auditní zprávu,“ poznamenala. 

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

Následně se Schillerová vyjádřila k tomu, že Státní zemědělský intervenční fond přestal proplácet dotace holdingu Agrofert. Podle jejích slov jde o rozhodnutí úředníků. A má Schillerová pocit, že podezření o střetu zájmů Andreje Babiše nějak naši vlast znevýhodňuje v Evropské unii? „Nemám ten pocit. Naopak cítím respekt, protože Česká republika dosahuje velmi dobrých výsledků,“ podotkla Schillerová. 

„Je v pořádku, když premiér, kterému se může vrátit firma, jež je na dotacích závislá, vyjednává v Evropské unii o dotacích na další období?“ ptal se následně opakovaně moderátor Tomáš Pancíř ministryně Schillerové. Ta si však vedla svoji. „Bavíme se v době, kdy nemáme výsledný audit. Vyjednávání o rozpočtu začne na podzim tohoto roku. A v té době budeme mít také jasno o auditu...“ sdělovala Schillerová. Pancíř zopakoval otázku a dočkal se této odpovědi: „Pan premiér se zcela odstřihl od Agrofertu, dělá pro naši vlast 18 hodin denně, zadarmo,“ uvedla Schillerová a nevyloučila, že by bylo možné, aby o případných dotacích vyjednávala ona. Záležet však bude na výsledku auditu.

Spekulace ohledně toho, zda je připravena přijmout pozici premiéra místo Andreje Babiše (ANO), jasně odmítla. „Máme premiéra, máme dobrého premiéra a nic takového není na pořadu dne,“ sdělila Schillerová a vůči demonstracím učinila následující vzkaz: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale nikdy nepřestanu hájit právo to říkat,“ uvedla.

Závěrem pak hovořila o sociálních službách i o EET. Celé martyrium kolem třetí a čtvrté vlny EET považuje za správné, neboť elektronická evidence tržeb dle jejího názoru narovnává podnikatelské prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…