Dělala celý život. Na jeřábu, na šachtě, v nemocnici. Peněz pořád málo

17.03.2023 8:40 | Ze sítí

Prezident Petr Pavel podepsal snížení valorizace důchodů, jejich růst bude zhruba o polovinu nižší. Už dnes řada seniorů, kteří celý život tvrdě pracovali, sotva s penzí vyjdou, s některými z nich hovořila televize CNN Prima News. Finanční situaci přestávají zvládat i penzisté v domovech důchodců.

Dělala celý život. Na jeřábu, na šachtě, v nemocnici. Peněz pořád málo
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

V současnosti žijí v tuzemsku více než dva miliony seniorů, rozdíly v životní úrovni mezi nimi bývají obrovské. Průměrný důchod by se po červnové valorizaci měl přehoupnout přes hranici dvacet tisíc korun měsíčně,

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Sporná valorizace důchodů nenechává v klidu devadesátiletou Libuši Filipskou ze Zlína. S penzí si vystačí jen díky tomu, že se uskromňuje: „Největší výdaje mám za SIPO, zhruba 4 500 korun. Poté za energie, to je kolem 1 500 korun. A za jídlo? To se střídá, ale průměrně dva až tři a půl tisíce korun,“ uvedla. Za léky seniorka zaplatí 700, za telefon 300 korun. Další asi dva tisíce počítá na mimořádné výdaje. Výdaje Filipské činí za měsíc zhruba dvanáct tisíc korun.

Penzistka Marta Uhlířová žije po smrti manžela sama. Celý život tvrdě pracovala, nejdříve jako jeřábnice, poté dokonce na šachtě. V důchodu si ještě přivydělávala jako uklízečka v nemocnici. Přesto nyní s penězi vyjde jen tak tak. „Nájem bez inkasa, bez jakýkoliv poplatků, platím 9 600 korun. Kde jsou léky, hygienické potřeby? Prostě, když to vezmete jedno k druhému, skutečně vám nezbývá moc,“ podotkla.

Jak zjišťují reportéři CNN Prima News, s takovým důchodem Uhlířová není sama. „Musím to zvládat, co naděláme. Nepůjdu si přece k dětem půjčovat,“ podotkla oslovená seniorka. Další dodala, že s důchodem vyjde jakž takž.

Finanční problémy popisují i někteří penzisté v domovech důchodců. Peníze z důchodu už jim často nestačí a musí jim vypomáhat jejich blízcí. „Chtějí 20 tisíc za měsíc za osobu. Lidé nemají 20 tisíc ani za důchody,“ řekla jedna z penzistek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…