Děláme neustálý screening internetového prostředí, ujistil policejní prezident v ČT. A informoval, kolik už je stíhaných kvůli válce

04.04.2022 20:12

Minulý týden vystřídal Martin Vondrášek v křesle policejního prezidenta Jana Švejdara, byl jeho pravou rukou. V pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, jak policisté zvládají uprchlickou vlnu z Ukrajiny a jak hodlá policii odpolitizovat.

Děláme neustálý screening internetového prostředí, ujistil policejní prezident v ČT. A informoval, kolik už je stíhaných kvůli válce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Vondrášek

Úvodem Vondrášek popsal, jak funguje Policie ČR v souvislosti s uprchlickou krizí. „Už od roku 2014 policie reagovala na naprosto nestandardní výzvy. Jsme velice flexibilní, myslím, že to je silná stránka české policie, přizpůsobovat se situaci,“ zmínil, že policie pomáhala zvládnout kauzu Vrbětice z roku 2015, migrační krizi, teroristické útoky z roku 2016, pandemii covidu a nyní i válku na Ukrajině.

Nyní policisté pomáhají při náporu běženců z Ukrajiny. „Museli jsme se společně s hasiči a úředníky azylové migrační politiky postarat o příchozí uprchlíky. Aby žili v České republice legálně, měli zajištěnou zdravotní péči, mohli pracovat a podobně. To byl primární úkol,“ řekl novopečený policejní prezident.

O začátcích migrační vlny zmínil, že mezi policisty panovala euforie. „Ta euforie byla nejen ve společnosti, ale i u policejního sboru. Policisté chtěli do služby, přispívali na sbírky. Jsem moc rád, že tato euforie u policie stále trvá. Od roku 2014 jsme se připravovali na černý scénář 20 tisíc uprchlíku za měsíc, a ono jich přišlo přes 200 tisíc za měsíc,“ uvedl, že i tak si policejní sbor vede dobře.

V souvislosti s válečnými utečenci v Česku policie vyšetřuje 11 případů a nenávistných projevů, a případů schvalování ruské agrese je celkem 45. „Naše útvary dělají neustálý screening internetového prostředí. My prostě musíme nejenom, najít závadný projev, ale říct, jestli je trestně právně relevantní, nebo není. Pokud se přesvědčíme, že to tak je, zahájíme úkony trestního řízení a dotyčného ženeme k zodpovědnosti. Za mě je to velmi závažné,“ popsal, jak se řeší se kriminalita vůči Ukrajincům.

„V okamžiku, kdy v České republice začnou převládat dezinformace, vytratí se solidarita, euforie a přesvědčení, že jde o naprosto bezprecedentní útok Ruska na svrchované území Ukrajiny, tak začneme zapomínat začátek a začneme jen řešit, co kdo říká,“ upozornil Vondrášek.

Stranou nezůstala nečekaná výměna policejního prezidenta. Předchůdce Vondráška Švejdar ke svému odchodu uvedl, že se cítil být z čela policie vyhnán, post opustil o dva roky dříve. Opozice upozorňuje, že mohlo jít o politickou objednávku.

Vondrášek popsal, jak blízko byl celému procesu výměny: „Byl jsem jeden z lidí, který říkal panu Švejdarovi, aby neodcházel a setrval. Říkal jsem mu: ‚Máš dobrý tým, stojíme za tebou, i když bude nekomfortní, že má někdo jiný názor, jsme připraveni ti pomáhat.‘ Ale rozhodl se, jak se rozhodl. Rozešli jsme se v dobrém, doufám, že se budeme dál potkávat a předá mi zkušenosti. Já jsem u těch schůzek nebyl,“ řekl k jednáním Švejdara s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Jak chránit policii před vlivem politiků? „Jediný, kdo má právo činit politické zadání vůči policii, je ministr vnitra. Jinak záleží, kdo přijde a o čem se chce bavit, já mám naprosto jasné limity. Můžu zaručit, že policie nebude pod žádným politickým vlivem. Já jsem zažil sedm ministrů, pět policejních prezidentů, ale v Praze nemám s nikým dvojdomek, a tak to i zůstane,“ podotkl, že v tomto směru má v sobě nastavení jednoznačné.

„Ale to není legrace, když se o vás říká, že jste muž ODS,“ vypálila moderátorka Barbora Kroužková. „Sloužil jsem v době vlády ODS, ale i v době vlády ČSSD, hnutí ANO. A v době vlády pětikoalice, jestli to někdo říká, tak se tomu musím usmívat,“ dodal policejní prezident Vondrášek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …