Dělníci, vy co jste volili Trumpa, teď něco zažijete. Tento miliardář korupci rozhodně potírat nebude, varuje profesor politologie

06.02.2017 20:21

Za zvolením Donalda Trumpa americkým prezidentem stojí fakt, jak obyčejní lidé vnímají korupci a kvalitu vládnutí ve vztahu k politickému programu liberální levice. To si myslí švédský profesor politických věd Bo Rothstein. Píše o tom server ČasopisArgument.cz.

Dělníci, vy co jste volili Trumpa, teď něco zažijete. Tento miliardář korupci rozhodně potírat nebude, varuje profesor politologie
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

„Politika identity na levici a pocit bílé dělnické třídy, že byli necháni na okraji, pak vedly k úspěchu Trumpovy ‚korupční‘ rétoriky,“ konstatuje server. Jak uvádí Rothstein, překvapením rozhodně je, že rostoucí nerovnost v téměř všech kapitalistických tržních společnostech se nepromítla ve více hlasů pro levici. „V zemi s obrovskou a zvyšující se ekonomickou nerovností, proč by ho měli podporovat lidé, kteří nepochybně z jeho politik ekonomicky ztratí?“ táže se Rothstein.

Na otázku, proč Trumpův program uspěl, pak odpovídá, že jednou z možností je téma kvality vlády, již podle jeho názoru levice často zanedbává. „Lidé totiž při rozhodování neberou v úvahu jenom konkrétního politika, ale také to, jak jsou spokojení a jak vnímají fungování vládních institucí,“ dodal.

Původní text ZDE.

Důvodem pro Trumpovo neočekávané vítězství byla podle Rothsteina také schopnost získat masivní podporu od historicky silné bašty demokratů – tedy nízko vzdělané bílé pracující třídy. Tato skupina však prý bude Trumpovým vládnutím nejvíce postižena.

„Korupce má řadu forem, od té, řekněme, ‚drobné‘ až do ‚značné‘. Proč právě ta poslední rezonovala s velkou částí voličů v těchto volbách, není těžké vysvětlit. Množství soukromých peněz, které tečou a ovládají politiku po rozhodnutí Amerického nejvyššího soudu v roce 2010 spolu s explozí lobbingu, je dostatečnou municí pro ty, kteří chtějí argumentovat, že systém je ‚zmanipulovaný‘. Nicméně vzhledem k Trumpovým obrovským obchodním zájmům je zde jen málo, co by mělo hovořit pro něj jako pro vhodného kandidáta k vyčištění tohoto systému,“ dodává server.

Závěrem pak Rothstein uvedl, že právě „politika identity“, jež byla vnímaná jako protežování, vedla k úspěchu Trumpovy volební kampaně a její korupční strategie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…