Demokracii teď neničí v Maďarsku, ale v celé západní Evropě, ulevil si v ČT Robejšek. A Pehe spustil o fašismu...

01.08.2014 23:13

Nad směřováním Maďarska pod vedením tamního premiéra Viktora Orbána diskutovali v pátečních Událostech, komentářích politologové Jiří Pehe a Petr Robejšek. Televize v průvodním slovu připomněla, že Orbán nedávno mluvil o úpadku západní liberální demokracie a o tom, že se bude v zemi snažit vybudovat nový politický systém.

Demokracii teď neničí v Maďarsku, ale v celé západní Evropě, ulevil si v ČT Robejšek. A Pehe spustil o fašismu...
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a expert na mezinárodní vztahy doc. Petr Robejšek

V pořadu bylo též zmíněno, že maďarské vládní straně FIDESZ se podařilo vyvést zemi z recese, znárodnit peníze soukromých penzijních fondů. Naproti tomu z EU se ozývá kritika omezování maďarských médií a neziskových organizací.

Vylepšování liberální demokracie v historii sklouzávalo k totalitě

Pehe upozornil, že vylepšování liberální demokracie v historii často sklouzlo k totalitním režimům. Vyjádřil se i k tomu, že Orbán ohledně dalšího směřování Maďarska zmínil Rusko, Čínu, Indii nebo Turecko. Rusko je podle Peheho ropný emirát, který prosperuje díky vývozu ropy a zemního plynu. „Čína je autoritářská země, která zavádí kapitalismus 19. století,“ upozornil s tím, že něco takového si Maďarsko po letech gulášového socialismu s rozsáhlou sociální sítí nemůže dovolit. A nechápal, proč Orbán zmínil Indii, která je liberální demokracií.

V Evropě máme rétorickou demokracii pod diktátem politické korektnosti

Robejšek naproti tomu podotkl, že Orbán se může opírat o dlouhodobou podporu voličů. Na rozdíl od jeho kritiků prý pochopil, že každý stát potřebuje politiku na míru šitou. V této souvislosti zmínil, že globální politikou řízené země jako Portugalsko, Řecko či Španělsko nejsou zrovna vzorem úspěšných zemí. Naproti tomu Maďarsku se ekonomicky daří.

Na námitku moderátora, že z historie je známo, že jakékoliv vylepšování liberální demokracie vedlo ke špatným koncům, Robejšek upozornil, že to, co dnes zažíváme v Evropě, „je rétorická demokracie pod diktátem politické korektnosti“. Evropské země řeší takové věci, jako je například genderová vyváženost. Přitom se neřeší zásadní témata jako přežití a stabilita toho kterého státu. To proto, že nároky vládnutí jsou na schopnosti a organizační struktury těch, kteří vládnou, příliš vysoké.

Pehe přiznal, že současný systém je v určité krizi, ale „sféra liberálního konstitucionalismu funguje jako pojistka proti trendům, které vidíme v Maďarsku“. To, co je teď vidět v Maďarsku, kdy strana, která získá většinu, začne měnit ústavu a reglementovat média, by se prý v Británii stát nemohlo.

Jakou budoucnost má liberální demokracie?

Robejšek vidí zásadní selhání demokracií v tom, že dopustili stav, kdy finanční průmysl získal vládu nad ekonomikou. „Jde o uchopení moci jednoho subsystému společnosti nad celou společností,“ podotkl k tomu Robejšek s tím, že k takovému stavu došlo pomocí demokratických procedur. To jej vede k otázce, jakou má liberální demokracie budoucnost.

Zatímco Pehe upozornil, že Orbán má snahu měnit Maďarsko směrem k autoritářskému státu, Robejšek zase namítl, že autoritářské elementy jsou v politice EU vůči státům, které se chtějí vůči ostatním nějak vymezit, jako například právě Maďarsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…