Den trestu za kauzu Vondra: Policie si přišla pro pět lidí

12.04.2012 6:33

Policie zadržela v souvislosti s kauzou ProMoPro pět lidí. Ministra obrany Alexandra Vondry, se kterým média spojovala politickou odpovědnost za kontroverzní zakázku, se obvinění netýká.

Den trestu za kauzu Vondra: Policie si přišla pro pět lidí
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Kromě pěti lidí policie doručila dalším čtyřem obvinění. Viní je z praní špinavých peněz, uvedl server E15. Podezírá je z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, a porušování povinnosti při správě cizího majetku, napsal server E15.cz.

"Mohu potvrdit, že v souvislosti s případem zakázky úřadu vlády pro firmu Promopro byla dnes zadržena skupina osob," řekla ČTK mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

I majitel firmy Veselý

Podle E15 je mezi obviněnými majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala, a také Václav Čada, společník firmy Damovo, které měla patřit audiovizuální technika. Kvůli kauze se ocitl pod tlakem nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS), který byl v době údajně předražené zakázky vicepremiérem pro evropské záležitosti.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno zhruba 550 milionů korun. Podle ministerstva financí, které podalo trestní oznámení, není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb (240 milionů korun). Z toho asi 135 milionů korun údajně skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak prý odcházely na další rakouské účty. Ke všem má dispoziční právo Libor Veverka, který je podle ministerstva nepochybně propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým. Ten v minulosti řekl, že se ničeho protizákonného ani nekalého nedopustil, o transakcích svých subdodavatelů prý nic nevěděl.

Zakázku získala firma Promopro bez výběrového řízení. Podle dřívějších vyjádření úřadu vlády bylo hlavním důvodem využití jednacího řízení bez uveřejnění to, že exkluzivním provozovatelem a dodavatelem techniky a služeb byla v Kongresovém centru Praha právě společnost PROMOPRO, spol. s r.o. Proto prý bylo z organizačního hlediska vhodné a z koordinačního hlediska méně náročné jednat s jedním partnerem, který navíc disponoval bezpečnostními prověrkami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…