Deník N píše o českých teroristech. Jeden prý fandí Okamurovi, druhý Rusku

24.01.2019 22:35

Čeští politici si pochvalují, že se naší zemi vyhýbá terorismus. Jenže to není tak úplně pravda. Před pár dny byl za teroristický čin odsouzen sympatizant hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury Jaromír Balda. Policie obvinila z terorismu také Pavla K., který jednoho dne vyrazil na Ukrajinu bojovat na straně proruských separatistů. Z Donbasu napsal domů, jaké hrůzy kolem sebe vidí.

Deník N píše o českých teroristech. Jeden prý fandí Okamurovi, druhý Rusku
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

Před pár dny byl senior Jaromír Balda, sympatizant hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, odsouzen za spáchání teroristického útoku v České republice. Dostal čtyři roky natvrdo. Verdikt zatím není pravomocný. Pan Balda však není jediným Čechem, o kterého se zajímá policie v souvislosti s terorismem. Ze spáchání teroristického činu byl podle informací Deníku N obviněn Pavel K., který ve 22 letech vyrazil bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů. Jednoho dne napsal matce dopis, že chce domů, protože je zděšen z hrůz, které kolem sebe vidí.

Po čase se vrátil do České republiky a na Ukrajinu se znovu nechystal. Byl prý překvapen, že se o něj policie zajímá. Žádost o rozhovor deníku odmítl. Jeho matka, která si ho osvojila ve 3,5 letech byla o něco sdílnější. „Psal mi odtamtud e-maily, když měl čas. Hodně rychle poznal, jaká je tam realita. Chtěl se hned vrátit. Napsal mi: „Mami, chci zpátky, tady zabíjejí děti,“ popsala novinářům. Po návratu domů napsal matce ještě jednu zprávu. Stálo v ní: „Odpusť mi, hodně zlého jsem ti udělal, mami“.  

Na Donbase žil prý skoro rok. Po návratu šířil na sociálních sítích informace a dezinformace ruského serveru Sputnik a jemu podobných. Analytik Roman Máca tak dospěl k závěru, že pana Pavla, kterému je dnes 25 let pobláznila ruská propaganda, která ho přiměla sbalit se a vyrazit do místa bojů.

Stojí za pozornost, že kvůli účasti v bojích na Donbase policie stíhá už více než deset lidí. Pan Balda tak pravděpodobně nebude jediným Čechem nepravomocně odsouzeným za teroristický akt. Pokud bude Pavel K. odsouzen, hrozí mu 5 až 15 let vězení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…