Deník N reportuje o utrpení českých muslimek. Jsou prý „největší terč hned po Romech“

01.03.2019 9:58

Redakce Deníku N promluvila se sedmi českými muslimkami nosícími šátek. Ty se svěřily, že situace v Česku je stále horší, setkávají se s nadávkami i útoky. Lidé jim například jejich hidžáby chtějí strhnout.

Deník N reportuje o utrpení českých muslimek. Jsou prý „největší terč hned po Romech“
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

První žena, s níž se Deník N vydal do ulic, je podle popisu oblečená jako ostatní. Jen má právě na hlavě šátek. „Nejhorší je to v hromadné dopravě. Většina muslimek, které nosí šátky, raději jezdí autem, protože nastoupit do tramvaje, autobusu či trolejbusu znamená prakticky jistě si vyslechnout nějakou nadávku či nepříjemný komentář. Někdy se nám taky lidé pokouší strhnout šátek,“ uvádí žena, jež žije již 22 let v Česku a je českou občankou. 

Není jediná, kdo se bojí útoků, navíc minulý týden zaútočila vulgárně skupina mužů na manželku předsedy Ústředí muslimských obcí Almedinu Alrawi. „Když začali řvát ‚Ty ku*vo muslimská, vrať se do Afghánistánu a tam se zabíjejte, ne v Česku, ty pi*o!‘ dostala jsem strach. Já nemám kam utíkat, jsem tu doma,“ popsala Alrawi. Ta rovněž žije v Česku více než 25 let. Alrawi ke konfliktu přivolala městskou policii, dost často však muslimky vůbec takovéto incidenty nenahlašují. Oficiální statistiky tak evidují v letech 2014 až 2018 pouze 16 trestných činů z nenávisti vůči muslimům, stejný počet pak vůči Arabům, kteří bývají s muslimy ztotožňováni.

Jak konstatuje právnička Klára Kalibová z neziskové organizace In Iustitia, incidentů může být až desetkrát tolik. „Vidím svoje klienty, kteří omezují svoje přirozené potřeby a práva, aby je někdo nezmlátil. Muslimky, které přestaly nosit šátek, místo toho mají kšiltovku, aby byly nenápadné. Pro mě je absolutně nepředstavitelné, že bych musela něco takového udělat v zemi, která o sobě říká, že je demokratická,“ uvádí právnička. 

Ženy se šátky pak hovoří například o tom, jak jsou posílány kolemjdoucími do koncentráku, slyší například i oslovení „p*čo či výhrůžky, že je někdo podřeže. Často na ně lidé také plivou. „Kolikrát si toho už nevšímám. Stává se to ale pořád častěji, lidé si dovolí víc, protože je to beztrestné,“ uvádí Čečenka. 

Původní text ZDE

Situace se podle nich zhoršila po uprchlické krizi v roce 2015. „Politici neustále mezi lidmi šířili strach a poplašné zprávy o muslimech. Zlost a strach si pak lidé vybijí na prvním muslimovi, který na první pohled vypadá jako muslim, což jsou zahalené ženy. Nevím, jestli je normální, aby za světové problémy a teroristické útoky musely platit nevinné ženy a děti,“ říká například devatenáctiletá Eman Ghalebová.

Závěrem pak Deník N popisuje také to, jak jsou muslimky terčem kybrešikany. Mnohé ženy se tak raději stahují ze sociálních sítí. „Je to velký problém. Lidé vidí na fotce ženu v hidžábu a začnou jí psát sprosťárny, aniž by cokoliv dělala,“ uvedl koordinátor webu Hate Free Culture Lukáš Houdek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…