Deník Referendum po útoku na Barcelonu: Nemusíme se bát teroristů. Musíme se bát sebe a naší nenávisti

18.08.2017 15:10

Evropská unie má za sebou další teroristický útok, tentokrát tekla krev na snad nejznámější třídě ve španělské Barceloně La Rambla. Deník Referendum k útoku ovšem poznamenává, že bychom se neměli bát ani tak teroristů, ale sebe.

Deník Referendum po útoku na Barcelonu: Nemusíme se bát teroristů. Musíme se bát sebe a naší nenávisti
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

„Volba Barcelony jako terče napovídá, co vadí islámských fanatikům: solidarita, vstřícnost a otevřenost – základy evropského humanismu. Nevadí jim nenávist, protože ta je jim vlastní. Barcelona se nezmění. Strach mějme o nás – a z nás,“ píše Deník Referendum.

Tento útok je prý další zatěžkávací zkouškou pro Evropany. Zkouškou, zda si uchovají své lepší já, nebo upřednostní své horší stránky. Barcelona byla prý až dosud považována za otevřené levicové město. Svědčí o tom pochod obyvatel města za přijetí většího počtu uprchlíků. Tohoto únorového pochodu se účastnilo na 160 tisíc lidí. V čele kráčela levicová starostka Ada Colau. Je otázka, zda si Barcelona tuto pověst udrží i nadále.

Celý článek naleznete ZDE.

Starostka města dokonce zapojila Barcelonu do sítě měst, která chtějí dobrovolně přijímat uprchlíky. Po Evropské unii žádala, aby posílala peníze přímo těmto městům, protože je využijí rychleji a efektivněji než národní vlády. Podle serveru je to správná cesta. Ke zlepšení situace může přispět i Česká republika. Už tím, že nebude vyvážet zbraně do krizových oblastí.  

„Právě evropský humanismus bude v následujících letech klíčovým předpokladem pro záchranu tisíců, možná desetitisíců nevinných životů lidí prchajících před válkami či před důsledky prohlubující se ekologické krize. To neznamená, že se s hrozbou terorismu máme fatalisticky smířit a sedět s rukama v klíně. Na místě je věnovat příslušnou péči bezpečnostním opatřením. Jistě je třeba věnovat péči diplomatickému řešení konfliktů, nejen na Blízkém východě. Je dobře, že se blíží vojenská porážka Islámského státu. Poučit se je ale zapotřebí z komplexních příčin jeho vzniku a právě jim především se snažit propříště předcházet: Včetně rozpustilého vývozu zbraní do krizových oblastí, na němž se Česká republika nemalou měrou podílí,“ píše server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…