Deprese v čase koronaviru. Objevují se varovné zprávy. Odborník promlouvá

03.01.2021 15:16

Vánoce mají být svátky klidu, pohody a dětské radosti. Jenže v řadě lidí vyvolávají deprese. Psychologové hlásí, že o Vánocích v roce 2020 je situace ještě o něco komplikovanější. Řadu lidí kvůli koronaviru trápí deprese a nespavost. A nejeden z nich potřebuje či teprve bude potřebovat odbornou pomoc.

Deprese v čase koronaviru. Objevují se varovné zprávy. Odborník promlouvá
Foto: pixabay.com
Popisek: Spánek, ilustrační foto

V České republice bylo za sobotu nově diagnostikováno takřka pět tisíc lidí s koronavirem. S nemocí covid-19 se momentálně léčí více než 116 tisíc lidí. Z nemoci se vyléčilo přes 612 tisíc občanů. A téměř 12 tisíc jich bohužel zemřelo.

Podle informací deníku Právo však až pětinu vyléčených trápí po prodělání nemoci covid-19 nespavost a deprese.

Objevují se zprávy, že ti, kteří prodělali infekci covid-19, mají až ve dvaceti procentech nějaké psychické potíže. Nejčastěji úzkosti, deprese nebo poruchy spánku,“ řekl Martin Anders, přednosta Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) v Praze.

„Pozoroval jsem to dokonce i sám u sebe. Po prodělání covidu-19 jsem trpěl čtrnáct dní úpornou nespavostí,“ prozradil Anders.

U některých lidí prý potíže odezní časem samy, jiní budou potřebovat odbornou pomoc. Až čas ukáže, kolik lidí bude patřit do druhé skupiny. Podle Anderse by v této otázce mohlo být jasněji za tři až pět měsíců.

„Náraz první vlny se zrcadlil v duševním zdraví populace daleko markantněji, neboť šlo o zcela novou situaci, kterou nikdo nečekal a dosud ani v náznaku neprožil. Současný tlak je však spíše dlouhodobý a jednotlivé jeho komponenty se vrství na sebe, což se projeví v delším časovém úseku. Především přibývá a bude přibývat ekonomických dopadů pandemie. Již jen žít s pocitem existenční nejistoty je stresovým faktorem. Hrozba ztráty zaměstnání bývá silnějším faktorem působícím na zdraví než vlastní nezaměstnanost,“ dodal Martin Anders.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…