Děs poslanců. Vidle od Babiše. A ještě hůř. Pandemický zákon trpí

25.01.2022 7:55 | Ze sítí

Pandemický zákon nedá spát českým poslancům. Doslova. Patrik Nacher (ANO) již zaznamenal 2000 mailů, kterými proti němu občané protestují. Poslankyně Barbora Urbanová (STAN) má dojem, že jí občané dokonce vyhrožují. Z ANO zní, že zákon je nepovedený a ministr Válek „není hvězda“. Zákon potopil prezidentský kandidát Karel Janeček. A během jeho projednávání budou občané křičet poslancům přímo pod okny. Již při vstupu do Sněmovny nalezli poslanci brzy ráno záchodovou mísu s nápisem ,,Zatlačíme na ně".

Děs poslanců. Vidle od Babiše. A ještě hůř. Pandemický zákon trpí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děkovný projev premiéra Petra Fialy po získání důvěry jeho vlády

Anketa

Jste pro zvýšení poplatků za ČT?

1%
97%
hlasovalo: 31193 lidí
Dnes se má v Poslanecké sněmovně projednávat novela pandemického zákona, která podle varování některých právníků a advokátů dává do rukou státu, konkrétně třech ministrů nepřiměřené pravomoci, nemluvě o tom, že by mohla být snadno zneužitelná pro nekalé účely. Advokát Tomáš Nielsen mluví dokonce o začátku totality a konci právního státu, pokud bude zákon schválen. Vyzval spolu s dalšími, aby ti, kteří riziko také vnímají, napsali poslancům a senátorům e-mail.

Tuto výzvu vzalo za svou zřejmě dost lidí, vzhledem k tomu, že e-mailové schránky poslanců a senátorů praskají ve švech. Poslanec ANO Patrik Nacher přestal počítat u hranice 2000 e-mailů.

Ke kritice pandemického zákona se tak pomalu začínají přidávat poslanci ANO, napříkald Martin Kolovratník. „Od pátečního večera mi přišlo 1650 naštvaných e-mailů ve věci pandemického zákona. Jste si jistí, že Vlastimil Válek je ten nejlepší borec ze všech?“ ptal se v neděli.

Přímo se do zákona pustila místopředsedkyně Sněmovny, Jana Mračková Vildumetzová. „Pandemický zákon z dílny SPOLU je fakt hodně nepovedený. Dává třeba bianco šek na zásadní zásahy do lidských práv Vlastimilu Válkovi, Vítu Rakušanovi a Janě Černochové, a to bez toho, aby tam byl jakýkoliv kontrolní mechanismus. A navíc ten nesmysl s karanténami nařízenými přes SMS.“

Kvůli e-mailům už se omluvil senátor Václav Láska, že nemůže s lidmi komunikovat. „Za posledních 48 hodin přišlo přes 600 dopisů a další skáčou cca rychlostí 100 za hodinu. Bohužel v této smršti nelze nalézt e-maily týkající se dalších vašich záležitostí, žádostí či dotazů.  Proto tedy touto cestou má omluva za nereagování na e-maily,“ řekl a dodal, že se se zněním pandemického zákona seznámí a bude o svém postoji informovat.

Poslankyně Urbanová ze STAN už se vyjádřila, že novely pandemického zákona mají poslanci plné maily. „Doufám a věřím, že bude panem ministrem dobře vysvětleno, v čem změny spočívají a že to není zákon, který by vám měl odebrat vaše práva a svobody,“ řekla.

A má za to, že jí někteří odpůrci zákona vyhrožují. Jeden z komentátorů ji totiž upozornil, že až jí mandát skončí, může pandemický zákon k perzekuci občanů zneužít opozice. „Pokud jste se někomu z opozice během svého působení znelíbila, může Vás pak bez poslanecké imunity poslat třeba do izolačního lágru, odkud se hned tak nemusíte dostat ven,“ citovala z příspěvku a dodala: „Jako napadlo mě, že už je to vyhrožování, ne že ne.“

A investigativní reportér Aktuálně.cz Lukáš Valášek si myslí, že protest proti zákonu organizují dezinformátoři, protože proti zákonu bojuje i Jakub Netík, se kterým má Valášek spory kvůli svým reportážím o jeho osobě.

Kdo naopak vyzývá k tomu, aby lidé své poslance a senátory obesílali dál, je prezidentský kandidát, miliardář Karel Janeček. „Naše svoboda je bohužel různými způsoby a opakovaně ohrožována. Ukazuje se, jak snadné je jedním zákonem, navrženém v nijak opodstatněné legislativní nouzi, přijít o významnou část našich svobod, aniž bychom si toho všimli. Návrh pandemického zákona jde zítra do Sněmovny a je na nás, abychom se vzájemně spojili a proti tomuto iracionálnímu návrhu razantně vystoupili,“ říká.

Ovšem nejde je o e-maily. Někteří se rozhodli proti zákonu i demonstrovat poblíž Poslanecké sněmovny. A podle fotografií poslankyně Urbanové nechali poslancům před parlamentem dáreček ve formě záchodové mísy s nápisem: „Zatlačíme na ně“. Policie prý demonstranty už odsunula od vchodu do budovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…