Deset let tu nebylo: Máte víc. Ale koupíte míň

06.03.2023 14:15

Ekonom Lukáš Kovanda okomentoval údaje o průměrně mzdě, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Podle jeho slov se mzdy v Česku loni rekordně propadly, a letos to nebude o mnoho lepší. Průměrná mzda se podle údajů statistiků ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila na 43 412 korun, reálně ale klesla.

Deset let tu nebylo: Máte víc. Ale koupíte míň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Mzdy v Česku se loni rekordně propadly, o 7,5 %, pětkrát více než v dosud nejhorším roce historie ČR. Letos to nebude o mnoho lepší, opět je třeba počítat s poklesem reálných výdělků, o přibližně 3 %. Dva roky po době klesaly reálné výdělky dosud jen jednou, v letech 2012 a 2013,“ napsal ekonom Lukáš Kovanda na svém twitterovém profilu.

Průměrná mzda v Česku se v loňském čtvrtém čtvrtletí zvýšila meziročně o 7,9 procenta na 43 412 korun. Po započtení inflace, která ve stejném období dosáhla 15,7 procenta, se ale mzda reálně snížila o 6,7 procenta. Klesla tak popáté za sebou. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 

Pokles reálných mezd bude po loňském rekordním propadu o 7,5 procenta pokračovat i letos, i když mírnějším tempem. Důvodem bude vysoká inflace, shodují se analytici, které oslovila ČTK. Vzhledem k vývoji mezd podle nich nevzniká riziko vzniku mzdově-inflační spirály, které by přimělo Českou národní banku (ČNB) dál zvýšit základní úrokovou sazbu.

„Čeští zaměstnanci prožili z pohledu mzdového vývoje vpravdě hororový rok. Ačkoliv česká ekonomika jako celek reálně narostla o 2,4 procenta, zaměstnanci z tohoto výkonu mnoho neměli, když jejich příjem reálně poklesl,“ uvedl například hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…