Deset vědeckých magazínů a šest médií ho odmítlo zveřejnit. Dopis švédského epidemiologa k novému koronaviru. Zde na PL

01.09.2020 18:46

Významný vědec, epidemiolog Stefan Baral z Johns Hopkins University, si na Twitteru postěžoval, že více než deset vědeckých časopisů a šest novin odmítlo zveřejnit jeho dopis, ve kterém pochválil mírná koronavirová opatření, která zavedlo Švédsko. Postup severské země proti nemoci je, dalo by se říct, experimentem. Zatímco zbytek evropských zemí zaváděl přísná karanténní opatření, Švédsko aplikovalo jen minimum povinných restrikcí. Baral přitom nikdy neměl se zveřejňováním svých odborných prací problém. Že by cenzura? Politika místo vědy?

Deset vědeckých magazínů a šest médií ho odmítlo zveřejnit. Dopis švédského epidemiologa k novému koronaviru. Zde na PL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí

„Jako občan Švédska a Kanady, epidemiolog a lékař, jsem nikdy nebyl tak pyšný na to, že jsem Švéd, jako jsem pyšný dnes v souvislosti s tím, jak se Švédsko vypořádalo s pandemií COVID-19,“ začal svůj mnohokrát odmítnutý dopis Baral. Většina států podle něj odpověděla na pandemii omezením pohybu osob a jejich sdružování se snahou minimalizovat nákazu. Baral zmiňuje, že státy často neváhaly použít k omezení obyvatel pokuty a zatýkání.

Švédsko se podle něj vydalo spíše cestou zaměřenou na vzdělání, osobní odpovědnost a na obecná opatření v oblasti veřejného, spojená zejména s cíleným testováním. Podle Barala je švédský přístup k věci pragmatický a mnohem lépe a déle udržitelný než přístup jiných států.

Švédská vláda byla podle Barala kritizována za to, že si cení více ekonomiky než života svých občanů. Podle jistých statistik zemřelo ve Švédsku více lidí než v jiných skandinávských zemích. Podle Barala však Švédsko selhalo jako mnoho jiných zemí v ochraně zařízení dlouhodobé zdravotní péče a nelze takové statistiky použít pro celou zemi. 

„Navíc COVID 19 není jediným zdravotním rizikem pro populaci a strategie omezování pohybu občanů způsobí zdravotní narušení, které přinese akutní a chronické následky pro lidské zdraví,“ píše Baral a pokračuje: „Téměř každý, koho znám a miluji, nad šedesát pět let žije ve Švédsku, včetně mojí matky. Minimalizace jejího nakažení je zásadní, ale stejně zásadní je zachování zdravotní péče, sociální péče a společnosti jako celku – a to vyžaduje pragmatickou a trvale udržitelnou odpověď.

Dopis napsal Baral již v dubnu tohoto roku a zdá se, že vývoj mu dává za pravdu. To, že ho nikde nechtěli otisknout, je přinejmenším podezřelé. Podle statistik klesl od dubna zcela rapidně jak počet nově nakažených, tak počet zemřelých. Vrchní švédský epidemiolog Anders Tegnell řekl pro BBC: „Je to dobrý pocit. Konečně jsme tam, kde jsme doufali být už mnohem dříve. Vidíme, že nám případy klesají. Máme zdravotnický systém, který funguje, vždy volná lůžka, žádné přeplněné nemocnice.“

Podle českého velvyslanectví ve Stockholmu je Švédsko zařazeno mezi země s nízkým rizikem výskytu COVID-19. Švédsko také nijak neomezuje a neomezovalo vstup na své území občanům EU a zároveň je možné ze země volně vycestovat. Švédské úřady nevyhlásily žádná plošná omezení s výjimkou zákazu hromadných akcí nad padesát osob. Zároveň doporučují dodržování bezpečné vzdálenosti dvou metrů mezi lidmi na veřejnosti.

Zde můžeme vidět statistiky nových případů nakažení a úmrtí ve Švédsku. Pokles od června do srpna je skutečně impozantní.

 

 

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…