Desetitisícové zálohy za plyn. Zvykejte si, vzkazuje expert. Lidé se ale začínají hroutit

27.05.2022 16:04 | Ze sítí

České domácnosti čeká obrovský náraz, drtit je budou drahé energie, upozorňují odborníci. Zálohy za plyn se prý brzy mohou pohybovat v řádech desetitisíců. Tato slova se podle názorů na internetu začínají pomalu a jistě naplňovat. Mnozí přestávají složitou finanční situaci snášet i po psychické stránce.

Desetitisícové zálohy za plyn. Zvykejte si, vzkazuje expert. Lidé se ale začínají hroutit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ceny energií se zásadně negativním způsobem promítnou do životní úrovně většiny obyvatel. Kdo dnes platíte za plyn o 100 % více než před rokem, jste zatím jen na jedné pětině celkového navýšení.

Lidem začínají chodit nové cenové nabídky tarifů, které odhalují, že podzimní vlna zdražování bude daleko razantnější než ty z předchozího půlroku. „Laťka energetické chudoby se výrazně zvedne a s výdaji na energie bude mít velký problém mnohem větší podíl domácností a firem než dříve,“ uvedl pro Forbes například odborník přes energie Michal Šnobr.

Z třítisícových záloh u rodinného domu se tak mohou rázem stát zálohy desetitisícové.

Vysoký růst záloh na energie a spolu s ním rostoucí finanční problémy řeší lidé ve velkém na sociálních sítích.

Problémy zaznamenávají senioři žijící v malých bytech. „Mamince přišel nedoplatek za plyn 27 tisíc! Malinký byt 1+1, karma, 2krát wafky, plynový sporák. Zálohy 8000. V pondělí byla zažádat o pečovatelák, do té doby je to trochu na mně...“ svěřuje se na twitteru jedna z uživatelek.

Více než čtyřnásobně zvýšené zálohy na energie, narůstající ceny potravin, benzínu a další ve velkém dopadají na psychiku lidí. Svědčí o tom zkušenosti z okolí paní Záhořákové: „Dnes se hledal soused, strašně hodný kluk, ale prostě se mu to navršilo – zálohy na plyn zvedli ze 4 tis. na 22 tis., elektřina nápodobně. V práci dobíhá postcovidová doba a do toho péče o rodiče a rodinu. Zaplať Pánbůh našli ho,“ uvedla ve svém tweetu.

Dopady západních protiruských sankci na ceny energií zvedají ze židle i některá společenství vlastníků jednotek: „Sankce fungují nádherně! Jako SVJ jsme platili 200 tisíc ročně zálohy na plyn, teď nově 700 tisíc korun,“ uvádí spolek.

„Topení na plyn. Vyúčtování, faktura, doplatek. Nové zálohy. Nárůst čtyřnásobný z 2500 na 10.200. To nemůže spousta lidí unést,“ překládá své vyúčtování Martin Veselý.

„V našem případě zálohy za plyn od října vylezou z 3500 na 17.500, takže už plním zahradu dřevem,“ přidává se Honza Jaroš.

Cena plynu i elektřiny se na energetické burze od podzimu drží na násobných hodnotách oproti situaci před rokem. Zatímco ještě loni v květnu stál roční kontrakt na plyn necelých 20 eur, dnes se drží na pětinásobku.

Vlivem konfliktu na Ukrajině zatím nic nenasvědčuje, že by ceny měly jít dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…