Desítky miliard eur? Šéfredaktor počítá, co bude ve skutečnosti stát boj za změnu klimatu

28.09.2019 9:33

Šéfredaktor serveru Info.cz Michal Půr se ve svém komentáři rozepsal o tom, jak vypadá minimum nutné ke shodě, chceme-li skutečně bojovat se změnami klimatu.

Desítky miliard eur? Šéfredaktor počítá, co bude ve skutečnosti stát boj za změnu klimatu
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Mnozí ekologičtí aktivisté podléhají dojmu, že je možné bez větší úvahy odpojovat od energetické sítě uhelné zdroje. Možné to ale není, protože tím celý kontinent vystavujeme hrozbě blackoutu, k němuž několikrát v posledních letech nebylo daleko, a který by ukončil jakákoliv smysluplná opatření. Měla by tak platit základní úměra, že zdroj od energetické sítě odpojujeme jen ve chvíli, kdy za něj existuje plnohodnotná náhrada. S rozvojem dalších zdrojů musí rovněž dojít k rozvoji přenosové sítě, což se také neděje,“ poznamenal mimo jiné úvodem Půr.

Následně ve svém komentáři pro Info.cz zdůraznil, že je třeba připustit, že uhelné elektrárny nelze nahradit výhradně obnovitelnými zdroji. Neopomněl ani na finance, kdy podle jeho slov nám politici lžou, pokud tvrdí, že dosažení uhlíkové neutrality bude stát desítky miliard eur. „Je třeba si skutečně připustit rozsah změny a upozorňovat, že jde spíše o biliony eur. Pokud politici chtějí vzít situaci vážně, bude třeba hovořit o uvolnění rozpočtových pravidel a o masivních dotacích, které nemají obdoby. Aniž bychom s tím bezmezně souhlasili, je třeba si připouštět realitu,“ dodal.

Hovořil také o dopravě či zemědělství, neopomněl ani ochranu krajiny a dotační programy pro domácnosti. „Bez globální dohody všech velmocí není možné průběh klimatické změny ovlivnit. Jednostranné přijímání opatření v Evropě může způsobit starému kontinentu ekonomické škody a ztrátu konkurenceschopnosti, aniž by skutečně došlo k jakékoliv změně. Tlak na zbytek světa pomocí nejrůznějších dohod či sankcí je tak nezbytný, pokud nebude existovat vůle se dohodnout,“ podotkl.

A zdůraznil i to, že boj s klimatickými změnami mohou významně urychlit technologie. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…