Děsivý obraz války: Touto ukrajinskou vesnicí vedla fronta

12.04.2015 10:04

Pracovník Člověka v tísni pro server iDnes.cz popsal děsivý obraz ukrajinské vesnice Nikišino, kudy ještě nedávno vedla fronta. Všechno je v troskách. Ve zdejší škole jsou díry po granátech velikosti jednotlivých tříd. Většina lidí odsud utekla, ale někteří neměli kam jít. Teď nemají střechu nad hlavou ani práci, ale o sociální dávky požádat nemohou. Museli by totiž jet na území ovládané kyjevskou vládou, kam je separatisté nepustí.

Děsivý obraz války: Touto ukrajinskou vesnicí vedla fronta
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Nikišino je obec v oblasti Donbasu, jde prý o vesnici, které se válka dotkla vůbec nejvíce. Kdo k ní jede, měl by si dát pozor i na střely a granáty, jež často uvízly v příjezdové komunikaci. Stále hrozí výbuchy, takže kdo sem jede, musí podstoupit smrtící slalom. Až když dorazí k cíli, možná ani neuvěří tomu, co vidí na vlastní oči.

„Drsnou siluetu vesnice zadupané do země stovkami granátů, střel a raket nezjemní ani měkké zapadající slunce. Na mnoha místech to vypadá, jako by tu prošel tajfun, jenže tuhle zkázu způsobil člověk a jeho zbraně. Náboje, munice, bedny od granátů i pytle s pískem jsou poházené v zákopech uprostřed obce. Silnici lemují holé zdi poseté kulkami. A mezi kulisami zkázy se občas mihnou lidé, které odsud před měsíci vyhnala střelba. Teď přišli vzkřísit domov,“ píše server.

Místo peněz zrní, ale co s ním?

Paní Naďa, která žije v oblasti, musela vystačit z úspor, jakékoli dávky přestaly chodit s prvními výstřely separatistů. Ti dnes oblast ovládají a sociální dávky přiznané kyjevskou vládou se k místním nedostanou. Lidé by museli jet o 60 kilometrů dál, na území, které ovládá Kyjev, ale tam separatisté nepouštějí zdaleka každého. Pomoc se k ní dostane jen velmi zřídka. Na konci února prý přišlo tisíc hřiven, což je asi 1 070 korun, a paní Naďa z nich zaplatila pohřeb manžela. Choť zemřel v den, kdy peníze dostala.

Lidé, kteří pracovali v místním družstvu, dostanou pomoc ve výši asi 4 000 hřiven, jenže v naturáliích, což představuje asi dvě tuny zrna. Paní Naďa je bude muset prodat a dál se uvidí.

Když se o Nikišino bojovalo, domy lidí často obsazovali vojáci. Ty, které ještě stojí, ani tak nenabízejí lichotivý pohled. Ohniště uprostřed podlahy a stěny popsané sprostými nadávkami. Po zemi se povalují konzervy od jídla a pásy od nábojů. Člověk si snad ani nemůže být jistý, že tu žili lidé. Dnes často stojí jedna místnost, střechy zmizely, okna vyrazily tlakové vlny granátů. Navrátilci dělají, co mohou, a opravují z toho, co najdou nebo odkoupí z úspor. Práci totiž často nemají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…