Detektivové vtrhli do školy kvůli tibetským vlajkám. Policie to nechtěla řešit, teď ale otočila

02.04.2016 21:38

Nejprve policie popírala, že by se její muži zajímali o tibetské vlajky, které v době návštěvy čínského prezidenta vyvěsila pražská FAMU. Teprve když škola zveřejnila záběry údajných kriminalistů, policie otočila a oznámila, že celou záležitost prošetří. Informoval o tom server Echo24.

Detektivové vtrhli do školy kvůli tibetským vlajkám. Policie to nechtěla řešit, teď ale otočila
Foto: Repro ČT24
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching během projevu na byznys fóru na pražském Žofíně

Akademický senát pražské FAMU vyzval policii, aby vyšetřila dva muže, kteří se v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zajímali o tibetské vlajky vyvěšené na budově školy. Podle svědků se muži zachycení na průmyslové kameře představili jako příslušníci kriminální policie.

Celý text je ZDE.

Představili se jako příslušníci kriminální policie

Ze zveřejněných záběrů je vidět, že ve středu ráno dorazili na děkanát FAMU, který sídlí na Smetanově nábřeží, dva muži. Jeden z nich se na vrátnici legitimoval a svědci uvedli, že šlo o policejní odznak. Muži se prý představili jako příslušníci kriminální policie.

„Zeptali se, kdo dal svolení k tomu, aby byly vyvěšeny vlajky. Když se dozvěděli, že za tím jako škola stojíme, tak jejich vyjádření bylo, že se to Číňanům nelíbí,“ popsal situaci děkan Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění Pavel Jech s tím, že akademický senát FAMU pokládá návštěvu dvou mužů za bezprecedentní narušení práva na svobodu vyjadřování.

Kontrolní orgány policie věc prošetřují

Ve čtvrtek policie údajný incident popřela. „Situaci jsem ověřil a mohu jednoznačně vyvrátit, že by k něčemu takovému došlo, už z důvodu, že vyvěšení jakýchkoliv vlajek nepodléhá jakémukoliv povolení,“ řekl mluvčí Policejního prezidia ČR Jozef Bocán.

Po zveřejnění záběrů z průmyslové kamery FAMU policie ale slíbila, že celou věc prošetří. „Na základě informací, které se objevily v některých médiích, je i tento údajný exces prověřován kontrolními orgány policie,“ dodal Bocán.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…