Developer Pawlowski připravuje arbitráž o 2,5 miliardy. Začít by měla na konci roku

22.08.2014 13:59

Podnikatel švýcarského původu Sebastian Pawlowski se připravuje na arbitráž s Českou republikou, začít prý může na konci tohoto roku. Ve sporu půjde o 2,5 miliardy korun za to, že developerovi nebylo umožněno stavět na jeho pražských pozemcích.

Developer Pawlowski připravuje arbitráž o 2,5 miliardy. Začít by měla na konci roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Městský soud

Sebastian Pawlowski poprvé zmínil možnost arbitráže letos na jaře, protože mu místní soudy znemožnily výstavbu několikatisícového sídliště v pražských Benicích. Nyní se nechal slyšet, že arbitráž o 2,5 miliardy korun může začít na konci roku.

Podle svých slov si už najal i londýnskou právní kancelář, která ho na spor připraví. Na druhé straně se však už také chystají na miliardovou arbitráž, úředníci z Ministerstva financí připravují materiály. „Můžeme potvrdit, že nás pan Pawlowski upozornil na přípravu arbitráže. V současné době k tomuto případu shromažďujeme a analyzujeme podklady,“ uvedl pro Lidovky.cz Michal Žurovec z tiskového oddělení ministerstva.

Podnikatel si však věří. „Žalobu momentálně připravuje v Londýně jedna z nejznámějších kanceláří na světě, která se na tyto arbitrážní případy specializuje. Kancelář bere pouze ty případy, u kterých je šance na úspěch velmi vysoká a je vyplácena pouze v případě úspěchu,“ říká Pawlowski, který však její jméno nechtěl zveřejnit kvůli údajně možným politickým tlakům. „Po podrobném prostudování se tato kancelář rozhodla případ převzít. Arbitráž by tudíž mohla začít již do konce tohoto roku,“ dodal.

Pawlowského plán vypadal původně slibně. V roce 2010 se podařilo jeho firmě Projekt Sever dosáhnout proměny luk a polí ve stavební parcely díky kladnému hlasování zastupitelstva hlavního města Prahy. Spekulovalo se i o podnikatelových nadstandardních vztazích s tehdejším primátorem Pavlem Bémem, neboť proti návrhu zazněla řada výhrad (například má územím vést železniční trať), přestože byl schválen. Podle verdiktu Městského soudu v Praze a poté i Nejvyššího soudu jde ale o území určené pro zeleň a ornou půdu, a tak na něm stavět nelze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…